Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Divadlo F.X. Šaldy poprvé v historii povede žena

Liberecké Divadlo F.X. Šaldy má novou ředitelku. Uvolněný post poprvé v historii této třísouborové scény obsadí žena. Radní jmenovali do čela divadla Jarmilu Levko, uchazečku, kterou radě města doporučila výběrová komise. Divadlo tak po pěti letech mění své vedení.

Komise do užšího výběru zařadila celkem čtyři z osmi kandidátů, kteří podle mínění jejích členů nejlépe splnili požadavky, nutné pro výkon této funkce. První příčku přitom přisoudili právě pětačtyřicetileté Jarmile Levko, která dosud v divadle pracovala jako ekonomická náměstkyně, a byla tak pravou rukou předchozího ředitele, operního režiséra Martina Otavy. Předchozí šéf Martin Otava se totiž rozhodl změnit působiště. Od září povede Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

„Naším cílem bylo vybrat především dobrého manažera, který bude umět řídit tři soubory v nynější ekonomické situaci, jež není nijak příznivá. Komise se shodla na tom, že největší manažerské i odborné předpoklady má z přihlášených uchazečů Jarmila Levko. Přeji nové ředitelce divadla hodně štěstí a sil,“ řekl náměstek primátorky pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda.

Komisi, která vybírala nového ředitele, tvořilo 12 lidí. Vedle zástupců statutárního města Liberce a Libereckého kraje posuzovala úroveň uchazečů také řada odborníků z oblasti divadla, jak teoretiků, tak i praktiků, například Eva Kejkrtová Měřičková, ředitelka Dejvického divadla, Jiří Šesták, ředitel Jihočeského divadla nebo Zdeněk Prokeš, umělecký ředitel pražské Laterny magiky, ale také třeba ředitel liberecké ZUŠ Tomáš Kolafa nebo divadelní publicistka Radmila Hrdinová. V komisi nechyběli ani zástupci samotného Divadla F. X. Šaldy.

Štítky divadlo, Jarmila Levko, Martin Otava, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Kamil Jan Svoboda, Zdeněk Prokeš, Jiří Šesták, Eva Kejkrtová Měřičková, Plzeň, Dejvické divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo F.X. Šaldy poprvé v historii povede žena  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.