Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Festival Dixieland v Křižanech měl opět skvělou hudební formu

Již 10. ročník jazzového festivalu Dixieland v Křižanech měl za krásného slunečného počasí opět úspěch. Zaplněný amfiteátr u hasičské zbrojnice nešetřil potleskem, neboť všichni muzikanti hráli ve skvělé formě.

Přehlídka krajských a českých špičkových seskupení (Old Stars Liberec, J. J. Jazzmen Praha,  Brassband.CZ Rakovník, Senior Dixieland Praha a pražský vrchol Stemboard Stompers), kterou zahájil hejtman LK Martin Půta s manželkou, doplnila i zahraniční kapela – polský Dixie Company.

Tradičně festival pořádaly Obec a  SDH Křižany za podpory Libereckého kraje. V publiku se objevili a muzikantům fandili i náměstek hejtmana LK Josef Jadrný, a radní Alena Losová a Ivana Hujerová.

Podle Jana Zitka, který Dixileland v Křižanech před deseti lety zakládal, se v rámci dixielandové přehlídky uskutečnil i trh regionálních výrobků, ukázky řemesel, a dopoledne se představili místní dobrovolní hasiči, a odpoledne se konala historicky první veselá přehlídka pejsků obyvatel Křižan.

„Velké překvapení přichystal liberecký dixieland Old Stars, pravděpodobně nejstarší existující jazzová kapelou v Česku,“ poznamenal Jan Zitko.

Měl pravdu, liberecký dixieland Old Stars hraje od roku 1958, tedy již 56. rok, nechyběl na jediném ročníku a bubeník Jirka Maršík stále sedí za bicími a zpívá jako před 56 lety. V současnosti jsou v kapele ještě dva zakládající členové, součet let stávajících muzikantů je letos 522 let a váží tři čtvrtě tuny! Ozdobou vystoupení byla zcela jistě také nová zpěvačka Gabriela Hrádecká a také mladá pozounistka Eva  Bergmüllerová.

Vrcholem festivalu pak bylo vystoupení hudební skupiny Stemboard Stompers, která vznikla o deset let později než Old Stars, a to i bez legendy Tonyho Brycha, který také v Křižanech v minulosti vystupoval.

Napsal Jiří Langer

Štítky festival, hudební skupina, Praha, Martin Půta, Josef Jadrný, Alena Losová, amfiteátr, Jiří Langer, Liberec, Liberecký kraj, Rakovník, Křižany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Dixieland v Křižanech měl opět skvělou hudební formu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.