Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Liberecká knihovna rozjíždí spolupráci s německými kolegy

Liberecká knihovna je zapojena do mezinárodního projektu Česko-saská síť knihoven – Informace bez hranic. Cílem projektu je prostřednictvím sítě spolupracujících knihoven v příhraničních oblastech Česka a Saska zprostředkovat informace uživatelům knihoven i všem ostatním zájemcům z řad veřejnosti.

Kromě liberecké knihovny v projektu spolupracují další tři instituce: TechnischeUniversität Chemnitz - Universitätsbibliothek, HochschuleZittau/Görlitz– Hochschulbibliothek a Západočeská univerzita v Plzni - Univerzitní knihovna. Ukončení projektu je plánováno na 30. listopadu 2014.

Co mohou uživatelé knihovny od projektu čekat? Jednou z hlavních aktivit je podpora meziknihovních služeb, konkrétně objednávání knih ze spolupracujících knihoven rychlejší cestou a zdarma. Pokud potřebujete knihu v němčině, kterou není možné získat v liberecké knihovně, stačí si prohlédnout katalogy spolupracujících knihoven na stránce www.kvkli.cz/cssk, vybrat si a objednat.

Velkým přínosem zejména pro studenty, pedagogy a odborníky bude pořízení odborných zahraničních elektronických knih. "V rámci projektu nakoupíme cca 500 – 600 titulů a zaměříme se zejména na tyto obory: pedagogika, jazyky, textil, sklo, design, architektura, nanotechnologie a další vybrané oblasti. Na první nové přírůstky se mohou uživatelé těšit v průběhu června," říká ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. Všechny knihy bude možné nejenom prohlížet online, ale také „půjčovat“ – to znamená stahovat na omezenou dobu.

Plánovány jsou také další aktivity V průběhu čtyř workshopůbudou prezentována a diskutována témata fungování a řízení knihoven v současném světě – např. v nejbližší době proběhne workshop v Zittau věnovaný problematice e-knih.

Součástí projektu jsou i Dny knihoven zaměřené zejména na vysokoškolské studenty – studenti navštíví knihovny v Chemnitz a v Plzni, seznámí se s jejich službami a nabídkou elektronických informačních zdrojů.

Napsala redakce

Štítky knihovna, projekt, kniha, Česko, Sasko, Chemnitz, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna rozjíždí spolupráci s německými kolegy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.