Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Miloslav Nevrlý slavil osmdesátku. Svůj dar musí nejprve napsat

Miloslav Nevrlý oslavil osmdesátku! Autor knih o Jizerských horách slavil v Severočeském muzeu společně s další velkou osobností Liberecka – fotografem Sigfriedem Weissem, který také slaví kulatiny. Dílo obou je spjato s Jizerkami.


Dorazilo dvě stě lidí, a to oslava nebyla nijak avizovaná. „Podle jednoho z organizátorů, ředitele muzea Jiřího Křížka, by dalších pět set určitě přišlo, kdyby akci dali někde na plakáty,“ řekl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

Přesto jen přání od celé řady gratulantů vydala na dvě hodiny. Miloslav Nevrlý dostal jako hlavní dar knihu plnou bílých stránek.  „Musíš ji teprve napsat,“ řekl oslavenci s úsměvem při předávání „prázdné“ knihy.

„Markéta Tallerová četla ukázky z prvotiny Knihy o Jizerských horách, pak z knihy Moje Jizerky, pak z Karpatské hry, pak báseň Říjen ze sbírky Píseň o lese, promítaly se diapozitivy Siegfrieda Weisse, vzpomínalo se na nedožité osmdesátiny Wolfganga Ginzela, promítal se dokumentární film o Nevrlém,“ přiblížil oslavu Langer.

Miloslav Nevrlý (29.října 1933)

Autor řady knih především o Jizerských horách. I v současnosti jej můžete vidět s batůžkem v autobuse 18 ve směru do Jizerek. Jeho Knihu o Jizerských horách má doma pravděpodobně každá rodina v Liberci. Podílel se i na tvorbě Turistického průvodce po Jizerských horách. Ve skautu má přezdívku „Náčelník“.

Dílo: Karpatské hry, Kniha o Jizerských horách (1. vydání 1976, 2. 1981, 3. 1996, 4. 2007, dotisk 4. vydání 2011), Chvály Zadní země (o krajině Českého Švýcarska), Nejkrásnější sbírka (o chráněných územích a národních parcích Čech a Slovenska), Zašlá chuť morušek (o krajině Krkonoš), Větrné toulání (povídky a kratší texty z knih a časopisů), Kryštofovo údolí - putování časem a krajinou, Libereckým krajem, Podivuhodné chvíle se Sluneční písní, Bílý pavouk (povídky z časopisů), Tři iseriny" (spoluautor), Album starých pohlednic Lužických hor a Ještědu (spoluautor), Kouzelný český ráj (spoluautor), Jizerské hory (spoluautor).

Siegfried Weiss (14. října 1933)

Fotografuje už více než padesát let, především krajinu. Podílel se na knize Jizerské ticho, kterou má doma snad také každý Liberečák. Vytvořil několik obrazových knih, například Moje Jizerky.

Autoři

Štítky nevrlý, osmdesát, oslava, muzeum, weiss, kniha, Miloslav Nevrlý, Jizerské hory, Siegfried Weiss, Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Langer, Jiří Křížek, Markéta Tallerová, Wolfgang Ginzel, slavnost, Karpatské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Nevrlý slavil osmdesátku. Svůj dar musí nejprve napsat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.