Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Natáčení pohádky Tři bratři zavedlo štáb na Ještěd

Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Oldřich Kaiser nebo Jiří Lábus. Samá velká jména na jednom place. Tvůrci celovečerní pohádky Tři bratři využili pravých zimních podmínek na Ještědu k natáčení jedné ze scén. Druhý film určený dětem z dílny Jana Svěráka se na plátnech kin objeví v květnu příštího roku.

Nápad natočit pohádku na motivy klasické látky se v tvůrčím rodinném tandemu zrodil už dávno, ale teprve v roce 2011 přišli Jan a Zdeněk Svěrákovi s konkrétním nápadem. „Mnoho let jsme hledali námět na pohádku, kterou by táta napsal, a já mohl režírovat. Film pro děti, romantický a plný fantazie. Až v létě 2011 se konečně zrodil nápad realizovat pohádkový hudební film z minioperek, které vznikly pro televizní pořad Hodina zpěvu,“ říká Jan Svěrák.

Minioperky z dílny známé dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře jsou čtyři hudební díla, kde nejdelší má patnáct minut. Hrají je ve školkách po celé zemi, a na svůj repertoár je zařadila i Dětská opera Národního divadla v Praze.

 


„Vybrali jsme si tři minioperky, a ty spojili do jednoho příběhu. Ten je nový, a vyvažuje tak notorickou známost tří příběhů O Šípkové Růžence, O dvanácti měsíčkách a Karkulka. Hudební pohádky jsou propojeny příběhem tří bratrů, kteří se vydají vysvobodit spící princeznu a postupně vstupují do všech tří pohádek. Z příběhu tří bratrů vznikla samostatná čtvrtá pohádka o špatných vlastnostech. Těch se hrdinové musí zbavit, aby si zasloužili lásku a rodiče jim mohli s klidným svědomím předat hospodářství,“ doplňuje režisér.

Filmaři natáčeli několik scén také na zámku Hluboká nedaleko Českých Budějovic, dále se filmovalo také na zámku Žleby. Snímek se částečně natáčel také v prostorách ateliérů.

Štítky pohádka, Tři bratři, Ještěd, Jan Svěrák, Jiří Lábus, Tomáš Klus, Oldřich Kaiser, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Zdeněk Svěrák, kino, Jaroslav Uhlíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natáčení pohádky Tři bratři zavedlo štáb na Ještěd  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.