Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pivovar Svijany začne opravovat zámek, otevře se příští léto

Pivovar Svijany zahájí v příštích dnech rekonstrukci svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety, vybudovat v něm chce kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam vzniknout i pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním.

Náklady projektu se odhadují na sto milionů korun. Teď začíná první etapa zhruba za polovinu, 30 milionů na ni pivovar získal z Norských fondů. 

Zámek leží přímo naproti rozrůstajícímu se areálu Pivovaru Svijany, který patří do desítky největších pivovarů zemi. "Zámek jsme před dvěma lety koupili proto, aby nespadl," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. Předchozí vlastník měl s objektem velkolepé plány, nakonec z nich ale sešlo. Objekt chátral a hrozila jeho devastace. "Historicky pivovar vždycky patřil k zámku a je to taková naše povinnost se o zámek postarat. Je to nádherná budova, která by jinak spadla," dodal ředitel pivovaru.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Zámek často měnil majitele, mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové nebo Rohanové. "Po Bílé Hoře už zámek nesloužil jako sídlo šlechticů, byla to jen správní budova," připomněl Havlík. Objekt postupně chátral, nejvíc ale dostal zabrat za socialismu, kdy prošel velmi necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Z původního se tak v objektu zachovalo jen málo.

K tomu nejcennějšímu patří pozdně renesanční malby na klenbě bývalé zámecké kaple. Podobnou výzdobu odhalil průzkum i pod pozdějšími výmalbami ve velké kapli, která vznikla z rytířského sálu. "Ve druhé nebo třetí etapě rekonstrukce zámku by měla být klasicistní výmalba snesena a obnoveny by měly být malby pozdně renesanční, které dnes skrývá," řekl správce zámku Vít Pražák. Cenná je také pozdně renesanční fasáda kaple, která se zachovala zhruba z 90 procent. "Teď se zvažuje, jakým způsobem ji ochránit," dodal.

První etapa rekonstrukce musí být hotova do dubna příštího roku. "Pro veřejnost bychom rádi otevřeli v polovině příštího roku," dodala projektová manažerka Markéta Tumová. Část objektu by měla sloužit pro archeologické muzeum. Představí unikátní nálezy z žárového pohřebiště z pozdní doby bronzové a také z pravěkého sídliště z mladší doby kamenné, které archeologové před několika lety našli v nedalekých Příšovicích. Část expozic by měla být věnována novodobější historii i pivovaru. V přilehlé budově bývalé školy by mělo vzniknout návštěvnické centrum.

Napsala ČTK

Štítky zámek, Pivovar Svijany, pivovar, rekonstrukce, Roman Havlík, Valdštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovar Svijany začne opravovat zámek, otevře se příští léto  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.