Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Lípy bojují o titul Alej roku. Přitom je nejspíš pokácí

Lipová alej v Masarykově ulici v Liberci bojuje o titul Alej roku 2014. Do soutěže ji přihlásila Ivana Freiwilligová, milovnice přírody a liberecká patriotka. Už za pár měsíců přitom alej nemusí ve své stávající podobě existovat. Město má totiž v plánu ji nechat vykácet.

Alej je krásná, mimořádná svým umístěním téměř ve středu města. Její stav podle některých odborníků rozhodně není havarijní, nově vysazená alej již nikdy nedosáhne její velikosti, její krásy,“ obává se Ivana Freiwilligová a pokračuje: „ Při odborné péči a postupným dosazováním nás může těšit ještě mnoho let a ve městě takové stromy fungují jako klimatizační zařízení, zvlhčují vzduch a filtrují škodliviny. Hnízdí v nich ptáci, a když kvetou, jsou obživou pro spoustu hmyzu.

I proto chce na alej upozornit a tak ji přihlásila do soutěže. Přitom je její osud téměř zpečetěn. O její obnově se začalo diskutovat již začátkem letošního roku. Návrh obnovy aleje počítá s rozdělením prací na tři etapy. Předpokládané náklady se budou pohybovat kolem 5,6 milionů korun.

Záměr obnovy stromořadí schválila Rada města Liberce na začátku února loňského roku a uložila příslušnému odboru magistrátu vypracovat projekt obnovy. Od té doby byla veřejnost se záměrem průběžně seznamována. Návrh celkové obnovy aleje dosud nebyl projednáván radou města, a tudíž není ani schválen,“ uvedla před časem mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.
Alej tvoří 129 vzrostlých lip o stáří 100 i více let. O poškození stromů a nutnosti komplexní obnovy aleje se mluvilo už na konci 80. let minulého století. K revitalizaci ale nedošlo, od té doby samovolně spadlo 11 stromů. Naštěstí byly škody jen materiální. Smrtící ránu zasadila už značně poškozeným lipám rekonstrukce tramvajové trati na začátku 90. let, kdy došlo k narušení jejich kořenového systému. V roce 2013 nechalo město Liberec odstranit sedm vytipovaných nejnebezpečnějších stromů. Uvádí zpráva libereckého magistrátu.

V jaké míře tedy dojde k vykácení stromů a revitalizaci aleje na Masarykově ulici se uvidí v nadcházejících měsících.

Nicméně alej v Masarykově ulici můžete podpořit v soutěži Alej roku 2014 na této webové adrese http://www.alejroku.cz/2014/lipova-alej-v-masarykove-ulici-v-liberci

 

Růža Rumělková

 

Lipová alej v Masarykově ulici

Čtvrtek, 25. září 2014, 20:37

Foto: Ivana Freiwilligová
Foto: Ivana Freiwilligová

Štítky alej, Liberec, soutěž, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lípy bojují o titul Alej roku. Přitom je nejspíš pokácí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.