Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Prezidenta v Liberci přivítalo pískání a červené karty. Ke krajskému úřadu přišla skupinka odpůrců

Na prezidenta Miloše Zemana dnes při příjezdu na krajský úřad Libereckého kraje čekalo asi deset odpůrců, kteří na něj pískali. V ruce měli transparenty, mimo jiné s nápisem "Odvolejte Babiše". Prezidentovi kritici vyjadřovali svůj nesouhlas rovněž červenými kartami a tibetskou vlajkou.

"To, jak se chová prezident, je skutečně nedůstojné," řekla jedna z protestujících žen. 

Událost skupinka odpůrců prezidneta svolala na Facebooku. "Máme pocit, že pan prezident vykonává svůj úřad nedůstojným způsobem. Chtěli jsme mu čevenou kartou ukázat nesouhlas s jeho postupy," dodal Viktor Liška, který byl jedním z protestujících. 

PSALI JSME: Zeman chtěl premiérem jmenovat Zaorálka

Prezident je ve sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který mu navrhuje, aby k dnešnímu dni odvolal z vlády ministra financí a předsedu ANO Andreje Babiše. Prezident se však chce rozhodnout až po návratu z Číny, tedy po 18. květnu. V pondělí navíc Hrad oznámil, že k odvolání Babiše by bylo nutné zrušit koaliční smlouvu. Sobotka ale trvá na tom, že prezident má odvolat člena vlády, jestliže to navrhne premiér, žádné další podmínky v ústavě nejsou. Vyzval proto Zemana, aby respektoval ústavu. Přístup prezidenta k vládní krizi kritizuje i část senátorů, dnes se tím bude zabývat organizační výbor Senátu.

Odvolání navrhl Sobotka kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní. Ministr financí obvinění odmítá a výhrady označuje za cílenou kampaň.

Prezident Zeman dnes zahájí třídenní návštěvu Libereckého kraje. Naposledy zde byl na oficiální návštěvě loni v únoru. První den se hlava státu setká především s hejtmanem, se zastupiteli a starosty obcí Libereckého kraje, druhý den zavítá například do Jilemnice či Železného Brodu a ve čtvrtek do Doks. Zeman přijíždí do kraje v napjaté atmosféře, někteří liberečtí politici jsou z jeho chování v nynější vládní krizi rozčarováni.

Štítky Miloš Zeman, Andrej Babiš, Liberec, Liberecký kraj, Bohuslav Sobotka, Tibetská vlajka, ČSSD, Facebook, ANO 2011, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Prezidenta v Liberci přivítalo pískání a červené karty. Ke krajskému úřadu přišla skupinka odpůrců  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.