Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zeman chtěl premiérem jmenovat Zaorálka, odvolání Babiše podle něj komplikuje koaliční smlouva

Miloš Zeman při dnešní návštěvě Liberce řekl, že poté, co Sobotka minulý týden avizoval demisi vlády, chtěl po návratu z Číny jmenovat do čela kabinetu ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka. Jelikož ale byla demise stažena, situace kolem vládní krize se znatelně zkomplikovala. Premiér Bohuslav Sobotka mezitím navrhl odvolat ministra Babiše.

"Vše jsem konzultoval při svých setkáních s představiteli tří koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena," řekl dnes Miloš Zeman.

PSALI JSME: Prezidenta v Liberci přivítalo pískání a červené karty

Odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše brání podle Miloše Zemana koaliční smlouva. Premiér Bohuslav Sobotka se podle něj podpisem koaliční dohody obrovolně vzdal části svých pravomocí. S tím na při dnešní návštěv krajského úřadu nesouhlasila řada zastupitelů, kteří ho kritizovali za výklad ústavy či chování během vládní krize. Například od poslance a krajského zastupitele Jana Farského dostal prezident přímo při debatě výtisk Ústavy ČR.

„Domnívám se, že povinností prezidenta není kopat za jednu či druhou stranu konfliktu, ale že má kopat za zájmy České republiky. Proto je naprosto nepochybné, že tímto zájmem je politická stabilita,“ řekl na krajském úřadě. O nové vládě podle něho za půl roku rozhodnou voliči. „Ať je tu taková vláda, která vznikla pouze z jejich důvěry,“ dodal.

Miloš Zeman přijel na třídenní návštěvu Libereckého kraje dnes dopoledne. Po debatě se zastupiteli obdržel od hejtmana Martina Půty obdržel jako dar likérovou lahev, rytý motiv lva a dvě skleničky z dílny Roberta Halamy ze Železného Brodu. Jeho žena si na Pražský hrad odveze set vázy a mísy od Evans Atelieru a štrasový obojek pro psa od Šenýr Bijoux.

Odpoledne zamíří Miloš Zeman do obce Prysk poblíž Kamenického Šenova, kde ho čeká debata s místními v areálu hasičské nádrže.

Prezident se v Libereckém kraji zdrží do čtvrtka. Středa bude patřit Turnovu, poté si prohlédne svijanský zámek a po poledni odjede do Jilemnice. Středeční program pak zakončí v Železném Brodě.

Ve čtvrtek 11. května zamíří prezidentská kolona do Doks, kde se prezident rovněž pozdraví s vedením města a občany. Třídenní návštěvu Libereckého kraje zakončí tiskovou konferencí v Hotelu Berg ve Starých Splavech. 

Foto Bezedný Frank

Štítky Miloš Zeman, Andrej Babiš, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, návštěva, vláda, Liberec, ČSSD, Čína, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman chtěl premiérem jmenovat Zaorálka, odvolání Babiše podle něj komplikuje koaliční smlouva  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.