Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo získal pod Ještědem poslanecký mandát? Podívejte se na přehled úspěšných kandidátů

Osm tváří kandidujících za pět stran v Libereckém kraji získalo v uplynulých volbách poslanecký mandát. Pojďme si představit všechny úspěšné kandidáty, které si zvolili občané Libereckého kraje.

hnutí ANO
obhajovalo 2 mandáty v kraji, získalo 4

Jiří Bláha
Šestapadesátiletý Jiří Bláha je český podnikatel, lídr hnutí ANO 2011 ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 v Libereckém kraji. Vyučil se autoklempířem, věnoval se na profesionální úrovni hudbě. Po roce 1989 nastoupil jako brigádník do pekáren a po čase začal doma v paneláku péct kremrole. Nakonec si s manželkou udělali dílnu v domě v Hodkovicích nad Mohelkou.

Od roku 2002 je jednatelem a společníkem ve firmě Pekařství a cukrářství Jiří Bláha. Má prodejny nejen v Liberci, ale také třeba v Novém Boru. Zaměstnává stovky lidí a denně obslouží na 20 tisíc zákazníků. Vedle pekáren a prodejen pečiva mu patří i bufet a mléčný bar v obchodním centru Plaza a celý nákupní palác Delta. V roce 2010 se stal Živnostníkem roku. Jiří Bláha je ženatý. Žije v Libereci, konkrétně v části Rochlice. V minulosti založil basketbalový klub Kondoři Liberec.

Jana Pastuchová
Dvaapadesátiletá Jana Pastuchová je česká politička a zdravotnice, od října 2013 poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2014 zastupitelka města Jablonce nad Nisou, členka hnutí ANO 2011. Po absolvování střední zdravotnické školy v Liberci vystudovala obor urgentní medicína na Vysoké škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislavě (získala titul Bc.). Později dokončila studium magisterského oboru management a veřejné zdravotnictví.

Pracovala jako specializovaná sestra na ARO v Nemocnici Jablonec nad Nisou, p.o. Nyní působí u liberecké záchranné služby. Dvanáct let je také ředitelkou mezinárodní konference a soutěže pro záchranné služby Jablonecká Rescue Ski a jednatelkou občanského sdružení JRS Medical. Jana Pastuchová je vdaná a má jednu dceru. Žije v Jablonci nad Nisou.

Ivan Jáč
Jednašedesátiletý Ivan Jáč je vedoucí katedry podnikové ekonomiky a managementu TU v Liberci. Podnikové ekonomice a managementu se věnuje celý život. Nejen jako teoretik, ale i v praxi. „Veškeré teoretické poučky jsou totiž zbytečné, pokud nevíte, jak lidé ve skutečnosti žijí. A to je problém politiků, kteří tuto zemi spravují již příliš dlouho. Odtrhli se od reality a zbyla jim jen teorie, která bez ověřování praxí nebude nikdy fungovat,“ říká. Podle svých slov chce své odborné zkušenosti využít ke zjednodušení administrativy a rozumnému snížení daňové zátěže.

David Pražák
Osmatřicetiletý David Pražák je místopředseda představenstva zemědělské společnosti. „Za 20 let ve vedoucí funkci v zemědělském provozu jsem si osvojil říkat svůj názor veřejně. Domnívám se, že současná i připravovaná legislativa musí být co nejjednodušší a pochopitelná pro každého. Proto chci svou dosavadní praxi využít k její úpravě a docílit tím nejen většího rozvoje venkova, ale společnosti obecně. Spolehnout se na zdravý selský rozum nemůže být krokem vedle,“ říká o sobě.

Starostové
neobhajovali žádný mandát, získali jeden

Martin Půta
Pětačtyřicetiletý Martin Půta je od roku 2012 hejtmanem Libereckého kraje, od dubna 2014 místopředseda Asociace krajů České republiky, bývalý starosta města Hrádku nad Nisou a předseda Euroregionu Nisa, české části Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Od března 2014 do prosince 2015 byl předsedou hnutí STAN, předtím v letech 2009 až 2014 předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj. V roce 1989 dokončil studium na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy. V letech 1992–2002 pracoval jako technolog a vedoucí výroby ve firmě Vulkan Hrádek. Žije v Hrádku nad Nisou, je ženatý a má dvě děti.

Piráti
neobhajovali žádný mandát, získali jeden

Tomáš Martínek
Jednatřicetiletý Tomáš Martínek pochází z České Lípy. Vystudoval ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze, kde získal titul inženýr. V současné době působí i nadále na této škole jako doktorand oboru Informační management (Ph.D.). Zabývá se také implementací informačních systémů jako fakultní systémový integrátor na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze. Prošel několika firmami, kde se věnoval převážně reklamě a marketingu. V současné době je podnikatelem v oboru internetového marketingu, konkrétně vlastní agenturu WebCesky.cz. Angažuje se v aktivitách souvisejících s transparentností ve veřejné správě a ekonomií, převážně problematikou nezaměstnanosti, e-governmentu, otevřených měst. Podporuje projekty Otevřená města či OpenData. Věnuje se také výchově dětí v rámci ozdravných pobytů a skautingu.

Svoboda a přímá demokracie
neobhajovala žádný mandát, získala jeden

Radovan Vích
Dvaapadesátiletý Radovan Vích vystudoval Vojenskou odbornou školu tankovou a automobilní v Nitře a později Vojenskou akademii v Brně. Dlouhodobě pracoval v různých vedoucích a řídících funkcích na MO a GŠ AČR a působil také řadu let na armádních zahraničních pracovištích. Od roku 2010 je plukovníkem v záloze. Podniká v oblasti pohostinství a je expertem hnutí SPD na oblast armády. Radovan Vích žije v Liberci.

ODS
neobhajovala žádný mandát, získala jeden

Petr Beitl

Padesátiletý Petr Beitl je komunální politik a podnikatel v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Od roku 2010, kdy stanul v čele Jablonce nad Nisou, se ale věnuje výhradně komunální politice. V roce 1989 absolvoval VŠST (dnes TUL) v Liberci. Po studiích spoluzaložil společnost Ještěd, která dnes provozuje hotel Ještěd a Prezidentskou chatu v Jizerských horách. V roce 2006 byl za ODS zvolen zastupitelem města Jablonec nad Nisou a v roce 2008 zastupitelem Libereckého kraje. Mandát krajského i městského zastupitele obhájil i v dalších, pro ODS obecně kritických volebních obdobích a je jím dodnes. V roce 2014 získal v soutěži Svazu měst a obcí ČR titul Nejlepší primátor 2010–2014. Je 28 let ženatý, s manželkou má tři již dospělé děti. Mezi jeho záliby patří rychlostní kanoistika, lyžování, cykloturistika a horská turistika, zahrada a cizí jazyky.

Foto Vlada.cz, Jaroslav Appeltauer, MML, ANO, Piráti, SPD, město Jablonec nad Nisou, | Zdroj Wikipedia, webové stránky politických stran,

Štítky volby, Liberec, Liberecký kraj, poslanecká sněmovna, Ještěd, Jiří Bláha, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Radovan Vích, Jana Pastuchová, Jablonec nad Nisou, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo získal pod Ještědem poslanecký mandát? Podívejte se na přehled úspěšných kandidátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.