Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Debata prezidentských kandidátů přilákala do knihovny několik stovek Liberečanů

Liberec zažil ve čtvrtek odpoledne debatu osmi prezidentských kandidátů. Do Krajské vědecké knihovny dorazili Mirek Topolánek, Jiří Drahoš, Michal Horáček, Marek Hilšer, Vratislav Kulhánek, Pavel Fischer, Petr Hannig a Jiří Hynek. Účast v debatě už s předstihem odmítl úřadující prezident Miloš Zeman.

Čtvrteční dvouhodinová debata se nesla v poklidném duchu. Došlo na vážná i méně vážná témata. Moderátor Martin Veselovský se zeptal například na to, zda by kandidáti v případě zvolení využívali udělování milostí odsouzeným vězňům. To jako jediný odmítl Vratislav Kulhánek. Zbylých sedm kandidátů by o tom v určitých případech přemýšlelo. „Nejenom, že má na to prezident právo, ale je to i jeho povinnost a to například v humanitárních případech,“ shrnul Mirek Topolánek.

Veřejnost naopak zajímalo, kam by zamířili kandidáti na první zahraniční cestu v případě zvolení. „Moje první cesta by vedla do Bruselu. Jel bych oznámit Jean-Claude Junckerovi, že mají prezidenta, který se před nimi neohne a šel bych mu říct, že on je náš servis,“ vypíchl Jiří Hynek.

Mimo jiné došlo také na financování kampaně. Zatímco většina kandidátů plánuje zaplatit statisícové až milionové částky, Petr Hannig má na transparentním účtu jen něco málo přes 3 tisíce korun a žádnou výraznou kampaň neplánuje. „Neoslovuju lobbisty, neoslovuju nikoho. Proč peníze vyhazovat na prezidentskou kampaň, neposílejte mi je,“ řekl.

Na rozdíl od předešlé prezidentské volby nyní mezi kandidáty chybí zástupkyně něžného pohlaví. Podle Jiřího Drahoše mají ženy většinou jiné priority a proto do politiky tolik nechtějí. „Berou ji jako pánský klub,“ doplnil.

V debatě došlo i na aktuální témata, jako například na kauzu nedávno zveřejněné fotografie z jedné z teplických základních škol, do které chodí větší procento dětí cizinců a Romů. Právě pod touto fotografií se řada uživatelů sociálních sítí rasisticky vymezovala proti dětem na této škole. Drtivá většina kandidátů podobné chování odsoudila a řekla, že o hlasy těchto uživatelů ve volbách nestojí. „Nestojím o hlasy lidí, kteří vyhrožují dětem v Teplicích. A ani je nedostanu,“ shrnul Michal Horáček. Podobně reagoval také Mirek Topolánek. „Nechci, aby mě volili lidi, co se ukájí na sociálních sítítch. Chci jim říct ne, touto cestou naše země nepůjde,“ dodal Topolánek. Na to reagoval také Vratislav Kulhánek. „Rasismus a agresivita není lidem v této zemi absolutně vlastní," řekl.

Naopak Marek Hilšer by s komentujícími, kteří se podobně rasisticky vyjadřují o dětech na sociálních sítích, vedl debatu. „Chtěl bych s nimi komunikovat a změnit jim pohled na svět. Usiloval bych o to, aby změnili svůj názor,“ uzavřel.

Prezidentská debata přilákala do Krajské vědecké knihovny několik stovek lidí, kteří zaplnili nejen prostory improvizovaného sálu, ale také okolní schodiště. Prezidentští kandidáti se v prostorách knihovny objevili prakticky a den přesně po sedmnácti letech od momentu, kdy do stejných míst dorazil tehdejší prezident Václav Havel. Ten do liberecké knihovny přijel 15. listopadu 2000, tedy týden po jejím otevření.

Foto

Štítky Liberec, knihovna, debata, prezident, volby, Krajská vědecká knihovna, kandidát na prezidenta, Mirek Topolánek, Vratislav Kulhánek, Jiří Drahoš, Michal Horáček, Marek Hilšer, Petr Hannig, Jiří Hynek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Debata prezidentských kandidátů přilákala do knihovny několik stovek Liberečanů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.