Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jablonec se připravuje na volby a referendum. Do komisí chybí sto lidí

Už za necelé dva týdny čekají celé Česko prezidentské volby. Jenže v Jablonci navíc chystají i referendum o hazardu. Celkem město na zajištění hladkého průběhu potřebuje zhruba 750 lidí, jenže tady nastává problém, zatím jich má asi o sto méně.

„Město má ze zákona povinnost vytvořit dvě komise. Jednu pro prezidentské volby a jednu pro hlasování v referendu. Celkem v těchto komisích zasedne 500 členů a 100 zapisovatelů. Dalších cca 150 lidí je potřeba pro technické zabezpečení voleb,“ vysvětlila mluvčí úřadu Markéta Hozová.

A to může být problém. Na volbách se mohou podílet pouze občané daného města, podle mluvčí je tak každý padesátý Jablonečák zapojen do voleb.

V tuto chvíli má magistrát pokryté prezidentské volby. Horší je to s referendem. „Do hlasovacích komisí pro referendum, i přes veškerou snahu jak magistrátu, tak přípravného výboru, schází stále ještě více než 100 lidí,“ dodala Hozová.

Jablonec tak aktuálně hledá dobrovolníky do volebních komisí. „Členem komise pro místní referendum může být pouze občan ČR, starší 18 let s trvalým pobytem na území města Jablonec nad Nisou nebo občan jiného členského státu EU, který je starší 18 let, má trvalý pobyt na území města Jablonec nad Nisou a je zapsán v dodatku stálého seznamu,“ vypočítala Hozová.

„V současné době hledáme dobrovolníky, které bychom mohli využít do obou typů komisí. Může se stát, že člen volební či hlasovací komise si těsně před konáním zlomí nohu nebo onemocní a budeme jej muset nahradit,“ vysvětlila Pavlína Reichelová z kanceláře tajemníka, která volby organizuje.

Dobrovolníci se mohou hlásit na telefonu 483 357 545 nebo na e-mailu volby@mestojablonec.cz.

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou/Petr Vitvar

Štítky Radnice, Jablonec, volby, referendum, Jablonec nad Nisou, prezidentské volby, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec se připravuje na volby a referendum. Do komisí chybí sto lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.