Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo financí neodpustilo Liberci pokutu 18 milionů korun

Ministerstvo financí neodpustilo Liberci více než osmnáctimilionovou pokutu za administrativní porušení smlouvy o bezúplatném převodu budovy s kancelářemi ze státu na magistrát. Liberec se bude bránit soudně, sankci považuje za nepřiměřenou, protože žádná škoda nevznikla.

"Já si nadále myslím, že osmnáctimilionová pokuta, která byla vyměřena předchozímu politickému vedení, je neúměrná závažnosti toho přestupku," uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány (býv. ANO)..

Jde o spor, který se táhne už několik let. Liberec pochybil tím, že dal v roce 2010 budovu nazývanou Uran do zástavy České spořitelně. Byl to jeden z mnoha objektů, jimiž se rozhodlo město ručit za dluhopisy v hodnotě dvou miliard korun. Porušení podmínky převodu nezaregistroval tehdy nikdo v orgánech města ani na ministerstvu financí, které muselo vydání dluhopisů a zástavy schválit. Všimli si toho až úředníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v roce 2012. Úřad proto po městě požadoval pokutu ve výši zůstatkové hodnoty budovy, která odpovídá 18,65 milionu korun.

Když Liberec pochybení na podzim 2014 napravil a budovu vyvázal ze zástavy, ÚZSVM s odpuštěním pokuty souhlasil, protože žádná škoda nevznikla. Návrh dohody ale ministerstvo financí před třemi lety zamítlo s tím, aby Liberec žádost doplnil, což se stalo. Podle primátora jim ale před několika dny přišlo z ministerstva opět zamítavé stanovisko. S rozhodnutím ministerstva se radnice smířit nehodlá. "Tady nedošlo k žádnému zcizení, žádné škodě na majetku. Došlo k administrativnímu pochybení a je pro mě nepřípustné, aby se ministerstvo financí se hojilo na místních samosprávách, na obcích takto nepřiměřenými pokutami," řekl primátor.

Několikapatrovou budovu v hodnotě 35 milionů korun získal Liberec bezúplatně od státu v roce 2005 pod podmínkou, že kancelářský objekt bude sloužit jen pro výkon státní správy a město ho nesmí ani částečně pronajmout neziskovým organizacím. Radnice se ve smlouvě také zavázala k tomu, že po 20 let nezřídí k nemovitostem zástavní právo, ani je jinak nezatíží právem ve prospěch třetích osob.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberec, pokuta, ministerstvo financí, Uran, Tibor Batthyány, Ministerstvo financí České republiky, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, primátor, zástava, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo financí neodpustilo Liberci pokutu 18 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.