Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Matriky z malých obcí nezmizí. Dnes se rozhodlo

Ministerstvo vnitra zvažovalo, zda kompletně nezruší obecní matriční úřady. Tento krok se nakonec neuskuteční a každá obec bude moci dokonce sama zvážit, zda si matiku a s ní spojenou agendu ponechá či nikoliv.

V úterý 29. května proběhlo jednání ohledně zrušení matrik na malých obcích, kterého se zúčastnil předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl, předsedkyně Rady Asociace krajů České Republiky Jana Vildumetzová, ministr vnitra Lubomír a premiér Andrej Babiš.

Předseda a předsedkyně se společně domluvili, že matriční úřady obcím ponechají. „Mám z výsledku našeho jednání velmi dobrý pocit, pan premiér i pan ministr vyslyšeli požadavky starostů, tedy Svazu měst a obcí, a akceptovali návrh předsedy Svazu Františka Lukla. Děkujeme za toto rozhodnutí, které je dalším důkazem partnerského přístupu vlády k územním samosprávám,“ uvedla Jana Vildumetzová.

„Rušení matrik se mělo týkat původně asi čtyř stovek obcí v České republice, dojde ale tak pouze ke změně financování tohoto výkonu státní zprávy,“ dodala tisková mluvčí Asociace krajů České republiky Michaela Vrbová. To by v přesném znění mělo znamenat, že stát bude hradit každý jednotlivý matriční úkon zvlášť, nikoliv paušálně jako tomu bylo doposud.

Foto SML

Štítky matriky, Svaz měst a obcí České republiky, Rada Asociace krajů České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, František Lukl, Jana Mračková Vildumetzová, Asociace krajů České republiky, Česko, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matriky z malých obcí nezmizí. Dnes se rozhodlo  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.