Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tomáš Hocke bude i nadále starostou Turnova

Tomáš Hocke bude pokračovat ve vedení čtvrtého největšího města kraje, rozhodla o tom tajná volba. V čele Turnova stojí od roku 2013.

Včera v tajné volbě na ustavujícím zastupitelstvu získal 24 z 27 hlasů, protikandidáta neměl. V Turnově Nezávislý blok volby vyhrál a na koalici se dohodl s uskupením PROTO a Piráty. Přidala se k nim i dosavadní místostarostka Jana Svobodová, jež kandidovala za ANO jako nezávislá. Dnes na zastupitelstvu uvedla, že ze zastupitelského klubu ANO vystoupila, protože nesouhlasila s vývojem povolebního vyjednávání ze strany ANO.

Zástupci tohoto hnutí už dříve uvedli, že její postup považují za podraz. V 27členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 19 mandátů. V předchozím volebním období Nezávislý blok vedl město s ANO, společně by ale v tomto volebním období měly jen těsnou většinu a žádná z dalších stran v zastupitelstvu s ANO v koalici nechtěla být.

Hocke preferoval širší koalici, i proto se jeho uskupení dohodlo na koalici s jinými stranami než ANO. Rada města bude devítičlenná, čtyři místa v ní bude mít Nezávislý blok, tři PROTO, jedno zástupce Pirátů a jedno Svobodová. Zastupitelé dnes rozhodli, že na postu uvolněných místostarostek zůstanou Petra Houšková a Svobodová.

Nově bude mít Turnov neuvolněného místostarostu, stal se jím lídr PROTO Jiří Mikula. V kompetenci bude mít mimo jiné Vodohospodářské sdružení Turnov, které sdružuje a zásobuje pitnou vodou šest měst a 14 obcí Semilska a Jablonecka. V programovém prohlášení koalice se uvádí, že cílem je nezůstat za čtyři roky v první desítce nejdražšího vodného a stočného v republice. Zastupitelé dnes zvolili do rady města ještě Evu Kordovou a Hanu Maierovou za Nezávislý blok, Michala Loukotu a Josefa Uchytila za PROTO a Zbyňka Miklíka za Piráty.

Volby v Turnově vyhrál Nezávislý blok s 29,62 procenta hlasů a získal deset mandátů. Druhé bylo místní uskupení PROTO a třetí ANO, obě kandidátky mají po pěti zastupitelích. Občanští demokraté budou mít v zastupitelstvu čtyři zástupce a Česká pirátská strana tři.

Autoři | Foto Turnov.cz

Štítky Turnov, volby, starosta, Tomáš Hocke, politika, ANO 2011, koalice, Česká pirátská strana, Jana Svobodová, Hana Maierová, Zbyněk Miklík, ODS

Tomáš Hocke bude i nadále starostou Turnova  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.