Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V dozorčích radách městských společností bude více politiků. Opozici se to nelíbí

Opoziční Změna pro Liberec kritizuje nárůst počtu politiků v orgánech třech libereckých městských firem. V dopravním podniku, technických službách a Liberecké informační společnosti (LIS) jich bude 29, o osm více než dosud. Za špatné považuje Změna pro Liberec také, že v dozorčích radách firem nebudou mít svého zástupce zaměstnanci. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) se ale díky zvýšení počtu členů dozorčích rad zvýší se kontrola managementu a někteří členové rad nebudou placeni, takže náklady nevzrostou.

Společnosti města už za minulé koalice začaly přecházet na takzvaný německý model řízení, kdy politici obsazují dozorčí orgány a výkonná představenstva jsou složena z manažerů. „Cílem bylo mimo jiné, snížit počty politiků ve firmách. Nové vedení ale jejich počet zvýšilo, navíc z dozorčích rad vymetli zástupce zaměstnanců a opozici nechali jediné místo," uvedl lídr Změny pro Liberec a bývalý ekonomický náměstek primátora Jan Korytář.

Náklady vyšší nebudou

Vedení města si podle primátora od zvýšení počtu členů dozorčích rad slibuje, že bude moci lépe kontrolovat management. Zároveň to ale podle něj nebude znamenat vyšší náklady. Za příklad uvedl technické služby, kde počet členů dozorčí rady stoupl ze tří na devět. „Čtyři ale nebudou placeni," uvedl Jaroslav Zámečník. Jedná se o náměstky a vedoucího odboru města. Zbylým pěti členům dozorčí rady se bude podle primátora měsíčně vyplácet dohromady 50 tisíc korun. Za předchozího modelu řízení si politici v představenstvu a dozorčí radě rozdělili 65 tisíc korun.

Zámečník také popírá, že by opozice byla poškozena tím, že počet jejich zástupců v orgánech firem klesne ze sedmi na tři. Podle něj to souvisí právě s přechodem na německý způsob řízení. „V řídících orgánech, což bylo předtím představenstvo, vždy bylo po jednom zástupci opozice, to zachováváme. Je to opět po jednom, akorát ten řídící orgán je pro nás dozorčí rada," dodal.

Zastoupení zaměstnanců

S opozicí se neshodne ani na zastoupení zaměstnanců. Podle Změny pro Liberec by zástupce zaměstnanců měl být minimálně v dozorčí radě dopravního podniku, který je největší firmou ve vlastnictví města. „Dopravní podnik má kolem 400 zaměstnanců. Kdyby jich bylo jen o stovku více, tak by museli mít třetinu, tedy čtyři lidi zvolené v dozorčí radě. Takže ten jeden mi přijde jako minimální varianta," uvedl zastupitel Změny pro Liberec Josef Šedlbauer.

Zvažováno bylo podle primátora více variant. „Nakonec jsme zvolili, že dáme to jedno místo Libereckému kraji místo zaměstnancům," uvedl. Důvodem podle něj je, že se kraj finančně spolupodílí na zajištění dopravy v Liberci. V dopravním podniku (DPMLJ) bude dozorčí rada nově jedenáctičlenná, přibyla dvě místa. Druhé obsadí vedoucí odboru magistrátu, který zodpovídá za vztah mezi městem a DPMLJ. „Aby nedocházelo k šumům. Pamatujeme si, že minulá rada města něco chtěla, ale představenstvo dopravního podniku dělalo něco jiného," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK).

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, opozice, dozorčí rada, primátor, dopravní společnost, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář, Jiří Šolc, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dozorčích radách městských společností bude více politiků. Opozici se to nelíbí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.