Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý radní Bursa do vězení nepůjde. Vrchní soud mu trest snížil na podmínku

Vrchní soud v Praze dnes zrušil pětiletý trest pro bývalého radního Libereckého kraje za ČSSD Zdeňka Bursu za korupci. Místo něj mu uložil tříletou podmínku se čtyřletým odkladem. Nov to dnes sdělila mluvčí soudu Simona Heranová. Bursa také podle verdiktu musí zaplatit 500 tisíc korun jako peněžitý trest, jinak stráví ve vězení 2,5 roku. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Bursa čelil obžalobě z korupce v souvislosti s veřejnou zakázkou za 19,5 milionu na zlepšení vytápění 19 krajských příspěvkových organizací, kterou získala liberecká firma jeho spolustraníka Petra Lajtkepa, podle spisu si řekl o téměř milionový úplatek. V soutěži byla podle podkladů z krajského úřadu jedinou přihlášenou firmou. V krajské radě byl Bursa v letech 2008 až 2012 a u této zakázky i předsedou hodnotící komise.

Nahrávka jako důkaz

Klíčovým důkazem v případu byla nahrávka, kterou při jednání s Bursou pořídil Lajtkep. Z nahrávky, jež se přehrávala u soudu, tehdy údajně vyplynulo, že se výše úplatku měla pohybovat mezi pěti až deseti procenty. Bursova advokátka v minulosti žádala, aby se k ní nepřihlíželo, neboť byla pořízena nezákonně, liberecký krajský soud to ale v únoru, kdy vynesl rozsudek, odmítl. Bursa sám žádné protiprávní jednání nepřiznal a jeho advokátka žádala u krajského soudu zproštění obžaloby.

Lajtkep si jednání na krajském úřadě nahrál kvůli vnitrostranickému boji uvnitř ČSSD. Obával se toho, že chce Bursa na něj získat nějaký kompromitující materiál. Kriminalisté nahrávku od něj získali až v roce 2016 při vyšetřování jiného případu, ve kterém jsou obžalovaní jiní členové ČSSD z Libereckého kraje.

ČTĚTE TAKÉ: Bývalý krajský radní Zdeněk Bursa dostal za korupci pět let vězení

Vrchní soud se případem zabýval podruhé. V prvním případě zrušil osvobozující rozsudek krajského soudu s tím, že po právní stránce je nutné Bursovo jednání považovat za protiprávní a společensky škodlivé.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Zdeněk Bursa, Liberecký kraj, soud, podmínka, ČSSD, věznice, korupce, Vrchní soud v Praze, Krajský soud v Ústí nad Labem

Bývalý radní Bursa do vězení nepůjde. Vrchní soud mu trest snížil na podmínku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.