Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci posílali lidé Babiše tam, kde slunce nesvítí

Prostranství před libereckou radnicí zaplnil včera dav protestujících lidí. Neodradilo je ani počasí. Chtěli vyjádřit svůj nesouhlasný postoj vůči Andreji Babišovi i ministryni Marii Benešové.

Několik set lidí dnes přišlo v Liberci v pochmurném počasí na náměstí u radnice na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Protestní mítink byl ale podle slov řečníků zaměřen hlavně proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Kriticky se vůči němu vyjádřil i emeritní rektor liberecké univerzity David Lukáš. Babiše označil za osobu, která se proviňuje proti dobrým politickým mravům. „Koncentrace politické, ekonomické a mediální moci činí z České republiky spíše mocnářství než republiku,“ uvedl David Lukáš v projevu.

Mezi demonstranty byla i hesla Společně proti Babišismu či Babiši táhni tam, kam slunce nesvítí. „Důležitější než odvolání pana premiéra je, aby tato země našla muže nebo ženu, kteří budou vykazovat lepší politické mravy než současný pan premiér,“ mínil ale Lukáš.

Protest uspořádaly iniciativa Milion chvilek pro demokracii a Společně udržme demokracii. Na akci vystoupili i organizátoři protestů sametové revoluce z roku 1989 v Liberci, mezi nimi i herec Ladislav Dušek. „Všichni máme svůj hlas, nenechme se umlčet žádným politikem. Každý hlas má cenu, jde nám o naše děti,“ uvedl Ladislav Dušek.

Organizátoři dnešní akce uvedli, že příští týden vypraví z Liberce do Prahy na další protest autobus či autobusy. Zájemci se dnes mohli registrovat. V Libereckém kraji se dnes kromě Liberce konaly protestní mítinky v dalších 15 městech a obcích.

Organizátoři se obávají, že Benešová byla jmenována ministryní spravedlnosti proto, aby zamezila dalšímu trestnímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. Žádají proto záruky zachování nezávislosti justice.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky demonstrace, Liberec, Babiš, politika, Andrej Babiš, Marie Benešová, David Lukáš, ANO 2011, Ladislav Dušek, Česko, Sametová revoluce, Milion Chvilek, Praha

V Liberci posílali lidé Babiše tam, kde slunce nesvítí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.