Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Milan Kroupa už není primátorem Jablonce. Zastupitelé ho odvolali v tajné volbě

Jablonec je bez primátora. To, o čem se spekulovalo, je skutečností. I když bod odvolání na programu dnešního jabloneckého zastupitelstva nebyl, nakonec na něj došlo. Pro odvolání odcházejícího primátora Milana Kroupy bylo 18 z 29 zastupitelů. Návrh na doplnění programu dnešního jednání podal Štěpán Matek z dříve koaličního uskupení Společně pro Jablonec.

„Zastupitelé statutárního města Jablonec nad Nisou v tajné volbě odvolali Milana Kroupu z funkce primátora města,“ informovala mluvčí města Adéla Říhová. Vydáno a odevzdáno bylo 29 hlasovacích lístků, z toho 28 bylo platných. 18 zastupitelů hlasovalo pro odvolání, 6 bylo proti a 4 se zdrželi.

Kdo Kroupu v čele druhého největšího města v Libereckém kraji nahradí, není zatím jasné. Volba nového primátora na programu zatím není a nikdo takový návrh nepodal. Kroupa nechtěl rozhodnutí zastupitelstva komentovat.

V čele Jablonce stála od loňského podzimu koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec. Dohromady měla v zastupitelstvu 17 mandátů ze 30. Rozpadla se v polovině srpna kvůli vnitřním neshodám. Důvodem byl ale také střet zájmů primátora. Ten jako jednatel firmy GREPA Networks vymáhá po Jablonci zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

Kroupa v minulých dnech opustil ANO. Hlavním důvodem je podle něj rozpad koalice, který považuje za své osobní selhání. K odchodu ho vedla také snaha nepoškozovat ANO, řekl v úterý Kroupa.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Milan Kroupa, Jablonec, primátor, zastupitelstvo, odvolání, Jablonec nad Nisou, Štěpán Matek, ANO 2011, Česká pirátská strana, Liberecký kraj

Milan Kroupa už není primátorem Jablonce. Zastupitelé ho odvolali v tajné volbě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.