Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KRAJSKÉ VOLBY 2020: V Libereckém kraji zatím všechny strany lídry pro volby nemají

V Libereckém kraji zatím všechny strany lídry svých kandidátek pro podzimní krajské volby nepředstavily, některé o nich budou teprve jednat. Platí to i pro Starosty pro Liberecký kraj, kteří před čtyřmi lety volby v kraji vyhráli a podobně je na tom řada dalších politických subjektů.

Jasno už mají například v hnutí ANO, které do podzimních voleb znovu povede současná Půtova náměstkyně a starostka České Lípy Jitka Volfová. O lídrovi své kandidátky už rozhodla i ODS, která znovu dala důvěru starostovi Frýdlantu Danu Ramzerovi. Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety záchranář a bývalý poslanec Stanislav Mackovík. Kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji poprvé sestavili i Piráti, jejichž lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík.

Ostatní parlamentní strany své kandidátky teprve vybírají. „Lídra i kandidáta do Senátu v Libereckém kraji už jsme zvolili, ale poslední slovo bude mít předsednictvo. Čekáme na ostatní kraje a teprve pak je zveřejníme, bude to zřejmě v dubnu," řekl krajský předseda SPD Radovan Vích. Už příští týden by lídra měly představit strany KDU-ČSL a TOP 09, které staví společnou kandidátku. Sociální demokraté budou lídra vybírat na konferenci 18. března stejně jako Starostové.

O podobě kandidátky se rozhoduje také u Změny pro Liberecký kraj.

Výsledky krajských voleb 2016

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek. Do zastupitelstva se dostali lidé ze sedmi, což bylo nejvíc v dosavadní historii kraje. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci obhájit. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky volby, kraje, Liberecký kraj, krajské volby, ODS, ANO 2011, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Jitka Volfová, Svoboda a přímá demokracie, Stanislav Mackovík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRAJSKÉ VOLBY 2020: V Libereckém kraji zatím všechny strany lídry pro volby nemají  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.