Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Spor o Kittnera. Opozice ho nechce ve vodárnách, rozhodnou zastupitelé

Skoro deset let není ve vedení města, přesto jeho jméno nadále Liberečáky spolehlivě rozděluje. A nyní se o exprimátorovi Jiřím Kittnerovi mluví znovu. V květnu ho totiž mají zastupitelé potvrdit na další období jako předsedu dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti (SVS). S tím ale nesouhlasí opozice, Liberec otevřený občanům do této pozice navrhuje Jaromíra Baxu.

Právě Baxa patří k neúnavným Kittnerovým kritikům. „V čem tkví jeho přitažlivost nejen pro politiky z Liberce i odjinud, že v dozorčí radě sedí už dvacet let, většinou jako předseda?“ ptá se právě Jaromír Baxa v posledním vydání libereckého zpravodaje. 

A sám si v ironickém duchu odpovídá. „V Liberci má za sebou mnoho nepopiratelných manažerských „úspěchů“. Patří mezi ně například několikanásobné zvýšení městského dluhu, ovládnutí dopravního podniku firmou Busline, ztráta podílu ve spalovně, rozprodaný městský majetek, zanedbaná nebo přímo prodaná veřejná prostranství a mnohé další,“ uvádí.

Problematická je podle Baxy činnost i v dozorčí radě SVS, do které má být znovu zvolen. „Ve vodárnách přihlížel tomu, jak si miliardový rozpočet na stavební zakázky rozebrali vlivní podnikatelé napojení na ODS od Chomutova až po Liberec. Na zákon o veřejných zakázkách a na soutěže obecně se v SVS nikdy nedbalo,“ pokračuje.

Právě Baxa by mohl být tím, kdo Kittnera ve funkci nahradí, na což už ale zareagoval primátor Jaroslav Zámečník. „Ze strany opozice má o tuto práci údajně také zájem Jaromír Baxa. Je totiž dobře placená. Jestli to myslí vážně, tak bude mít možnost zabojovat s Jiřím Kittnerem už na květnovém zastupitelstvu. Boj to ale musí být čestný, zejména ze strany Jaromíra Baxy bez podrazů, pomluv, lží a faulů,“ okomentoval.

Jenže koalice Starostů, ANO a ODS, která Liberci vládne, má pohodlnou většinu, aby ho do funkce prosadila. Podle primátora jde o návrh ODS. „Rada města s nominací souhlasila stejně jako další dvě desítky obcí na Liberecku,“ uvádí Zámečník.

Jiří Kittner tak v čele dozorčí rady SVS zůstane s velkou pravděpodobností i nadále. Hlasovat budou zastupitelé ve čtvrtek 28. května a dá se očekávat opět velmi emotivní diskuze.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky politika, kittner, baxa, zámečník, svs, zastupitelstvo, Jiří Kittner, Jaromír Baxa, Liberec, dozorčí rada, Severočeská vodárenská společnost, ODS, Jaroslav Zámečník, BusLine, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o Kittnera. Opozice ho nechce ve vodárnách, rozhodnou zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.