Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Do krajského zastupitelstva chce 16 kandidátek. Jednu úřad odmítl

Liberecký krajský úřad zaregistroval k říjnovým krajským volbám 16 kandidátních listin. Odmítl jednu, Moravská a Slezská pirátská strana ji podala až po termínu. Přišla opožděně, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října.

„Teď budeme vyčkávat, zda někdo napadne registraci, případně to odmítnutí jedné kandidátky u krajského soudu," uvedla Kroupová. Lhůta je podle ní do dvou dnů po doručení. „Přičemž za lhůtu se považuje zveřejnění na úřední desce, k čemuž došlo dnes. Takže třetí den po doručení, to znamená v pondělí, a v úterý začíná běžet dvoudenní lhůta," upřesnila. Případná žaloba tak musí být podána nejpozději do středy 19. srpna do 16:00. Termín pro podání kandidátky vypršel 28. července v 16:00, Moravská a Slezská pirátská strana ji podala o 12 minut později.

Před čtyřmi lety vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek, původně ale přihlášku podalo 20 subjektů stejně jako v roce 2012. Vyřazena byla kandidátka nazvaná Šance schopným jistoty všem, kterou nepodala strana, hnutí ani koalice, což ukládá zákon. Před čtyřmi lety se do zastupitelstva dostali v Libereckém kraji lidé ze sedmi kandidátek, což bylo nejvíc v jeho historii. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, když jim hlas dala téměř třetina voličů, získali 18 ze 45 míst v zastupitelstvu. Druhé ANO má devět mandátů, třetí jsou komunisté. Za nimi byly ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, má 35 křesel.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Liberecký kraj, Liberec, ČSSD, ODS, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Do krajského zastupitelstva chce 16 kandidátek. Jednu úřad odmítl  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.