Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Premiér Babiš v Liberci: Ranní položení věnce i společné jednání se saským protějškem

Český premiér Babiš se v pátek v Liberci potkal se svým saským protějškem Michaelem Kretschmerem. Jednali spolu především o vědě, ale i o situaci ohledně koronaviru. Společně pak poobědvali na Ještědu.

Podle protokolu měla návštěva Liberce začít v 8:15 krátkou prohlídkou krajské knihovny. Premiér Babiš ale přijíždí zhruba o půl hodiny dříve a pokládá věnec u pomníku okupace na libereckém náměstí. I přes poměrně brzkou dobu na něj čeká několik aktivistů. Ti mu od plic vyčiní, premiér ale rychle odchází. „Nebyla to snad ani minuta, rychlým krokem zpoza rohu radnice a hned pryč. Celkově bylo smutné vidět, jak A. B. utíká před občany,“ okomentoval na facebooku jeden z účastníků protestu, známý liberecký knihkupec Martin Fryč.

Premiér se pak přesouvá ke knihovně, a tím, že přichází brzy, mine se s další skupinkou lidí. „Ano, delegace přijela trochu dříve, udělali tím všem trochu čáru přes rozpočet,“ říká jedna z členek doprovodu.

Poté už se rozjíždí kolotoč setkání, prohlídek, rozhovorů. Vše musí odsýpat, program je nahuštěný. Po osmé ráno jednání se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, v 9:20 krátká tisková konference, která začíná o deset minut později. Oba politici se shodují, že hranice už se nesmí uzavírat. „V budoucnosti by to mělo být jinak. Pracuje se na tom na úrovni úředníků několik posledních týdnů," říká saský premiér Michael Kretschmer. Předpokládá, že konkrétní výstupy by mohly vzniknout brzy. Například pro pendlery by mohly být neschopenky dvou či tříjazyčné, aby bylo zřejmé, jaký je důvod onemocnění.

Jeho český protějšek zase zmiňuje, že ani saské děti nemusí mít ve škole roušky. „Pro nás je Sasko velice důležité teritorium. Tvoří 7,7 procenta celkového obchodního obratu mezi Českou republikou a Německem," říká Andrej Babiš.

Podle něj se jednalo i o dalších tématech. Bez bližších podrobností uvedl spolupráci ohledně těžby lithia, boje proti rakovině nebo spolupráci ve vědě a výzkumu.

Ale to už setkání s novináři zase končí, na řadě je cesta na univerzitu, kde Reimund Neugebauer, prezident špičkového výzkumného Fraunhofer institutu podepisuje s rektorem liberecké univerzity Miroslavem Brzezinou před oběma premiéry smlouvu o navázání spolupráce.

Následuje další krátké společné jednání o možné přeshraniční spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Program je nastavený na minuty, jede se dál. „V 10:30 půjdou delegace do přízemí a prohlédnou si laboratoře,“ hlásí doprovod novinářům. A skutečně, v půl jedenácté prohlídka začíná. Oba premiéři se zajímají o unikátní liberecké nanotechnologie. „Stíháme?“ mrká na sebe doprovod. Je jedenáct hodin a blíží se společný oběd na Ještědu. Vzhledem k rozkopané silnici z Hanychova musí celá kolona na Ještěd z druhé strany. Politiky ale vysadí v Hanychově a jedou k dominantě kraje lanovkou.

Na Ještědu je čas na poslední krátké, teď už o něco neformálnější jednání, poslední komentář pro média, ve kterém sdělil, že pravidla pro nošení roušek od 1. září jsou definitivní a měnit se nebudou. Ministr Vojtěch podle něj má nadále důvěru. „Samozřejmě má místo ve vládě," řekl Babiš

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberec, babiš, premiér, sasko, Andrej Babiš, Ještěd, Antonín Birkhardt, Facebook, Michael Kretschmer, Adam Vojtěch, Reimund Neugebauer, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlata Doležalová

Paní Kodová proč nadáváte někomu koho neznáte?

Sobota, 22. srpna 2020, 15:11Odpovědět

Dana Kodová

Tupci tzv."z lidu" se u radnice opět činili!

Sobota, 22. srpna 2020, 09:58Odpovědět

Zlata Doležalová

Diagnoza je snad lékařské tajemství i v Německu

Pátek, 21. srpna 2020, 17:07Odpovědět

Premiér Babiš v Liberci: Ranní položení věnce i společné jednání se saským protějškem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.