Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Těžbu v Turówě měl stát řešit mnohem dříve, řekl předseda ODS Petr Fiala při návštěvě Libereckého kraje

Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala ve čtvrtek zavítal do Libereckého kraje podpořit lídra kandidátky Dana Ramzera. Jak podle něj zvládla vláda koronavirovou krizi posledních měsíců a jaké ambice má ODS do nadcházejících voleb? O tom se rozpovídal během své cesty v rozhovoru pro Drbnu.

Máte za sebou návštěvu Libereckého kraje. Kam konkrétně jste během čtvrtka zamířil? 
Stihl jsem toho hodně. Navštívil jsem Semily, Turnov, Jilemnici, Rovensko pod Troskami a na závěr jsem ještě besedu s občany v Liberci. Musím říci, že to bylo nesmírně zajímavé. Jsem moc rád, že jsem zase tady na Liberecku. V polovině června jsem zamířil do jiné části Libereckého kraje, takže jsem se na sever Čech vrátil po poměrně krátké době. 

Jednou z bolístek Libereckého kraje je absence přímého vlakového propojení mezi Libercem a hlavním městem. Dnes taková cesta vlakem trvá zhruba dvě a půl hodiny. O přímém vlakovém propojení rychlodráhou se mluví už řadu let. Neměl by mít právě tento záměr prioritu? 
Určitě měl. Všude ve světě je cestování vlakem nejrychlejším způsobem dopravy, což v tomto případě neplatí. Myslím si, že tratě pro rychlovlaky tu všeobecně chybí a jejich budování by mělo být prioritou. Je to cesta, kterou jde řada evropských zemí. Bohužel Česká republika, potažmo ministerstvo dopravy pod ministry za hnutí ANO, promarnili sedm let a prakticky se v této věci neděje nic. O to horší je, že teď máme jednu z posledních šancí na to využít evropské prostředky. 

Těžba ohrožuje zdroje pitné vody na Liberecku

Těžba uhlí v dole Turów ohrožuje zdroje pitné vody na Liberecku. Podnět Evropské komisi kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów, jak o něm koncem července rozhodla vláda, podá Česko až v září. Polsko podle ministerstva životního prostředí o záměru nekomunikuje a neposkytuje Česku požadované informace. Nemáte pocit, že se v řešení problému měl mnohem dříve angažovat stát? Problém byl dlouhou dobu řešen místními samosprávami. 
S tématem Turówa se setkávám opakovaně. Jak říkáte, v Libereckém kraji je to poměrně velké téma. Hodně se v řešení problému angažuje Dan Ramzer, který je tady na Liberecku lídrem naší kandidátky. Jako úspěšný starosta se v této věci angažuje a snaží se tlačit stát k tomu, aby tu něco dělal. Tohle totiž překračuje možností nejen obcí, ale také krajů. Je to problém mezinárodního charakteru.  

Není potřeba si nic nalhávat. Turów je velký zásah do životního prostředí a do komfortu života v příhraničí. Má to obrovský dopad a vláda měla udělat více už daleko dříve. Těžba měla být utlumena, poté dalo Polsko najevo, že rozšíří těžbu. Je smutné, že vláda v řešení problému zaspala, ale na druhou stranu mě to úplně nepřekvapuje. Je to její vizitka, jak k řešení problémů přistupuje na poslední chvíli. Takovým příkladem může být i řešení ochranných pomůcek v koronavirové krizi, kdy se museli Češi spolehnout především na sebe. 

Když mluvíte o koronavirové krizi, právě Liberecký kraj ji podle aktuálního průzkumu zvládl nejlépe ze všech. Nyní připravuje zakázku na nákup dalších ochranných pomůcek. Neměl by to ale dělat stát?
Libereckému kraji mohu k tomuto prvenství jen gratulovat. Moc mě to nepřekvapuje, protože za nás je v Radě skutečně zkušený lékař a politik Přemysl Sobotka. Zkušenosti tam v tomto případě jsou. 

Vaše otázka se dotýká skutečně jádra celého problému. Tohle nemají dělat kraje, to je úloha státu. Nákup a zajištění financování ochranných pomůcek má zajistit stát. Mimo jiné by to tak mělo být i proto, že stát dokáže u takto strategické věci na mezinárodním trhu vyjednat lepší cenu. 

A je tu také další úhel pohledu. Kdo jiný, než stát, by měl stimulovat lokální výrobce, abychom si co nejvíce ochranných pomůcek zajistili od místních výrobců a tím je podpořili. To, že to stát nedělá, je trestuhodné. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se dál kloní k mimořádnému příspěvku pro seniory ve výši 6 tisíc korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se naopak kloní k jednorázovému příspěvku 4 tisíce korun, který by státní pokladnu přišel na 12 miliard. Jaký názor na podobnou formu pomoci máte vy? 
Je to nezodpovědné. Už jen když si vezmete rozpočet s deficitem 500 miliard korun. Ten také není ničím odůvodněn. On totiž ničím nestimuluje ekonomiku a nepomáhá podnikatelům. Je to důkaz toho, že je vládě jedno jak jedná a pouze si kupuje část svých voličů. 

Plošné nakupování přízně

V čem je to neodpovědné? 
To vám lehce vysvětlím. Abychom seniorům zajistili důstojné penze, tak se musí provést důchodová reforma. Jinak to nemůže fungovat. Dělá pro to něco Babišova vláda? Odpověď je jednoduchá. Nedělá. Pokud bych měl v tento moment uvažovat, s deficitem a nejistotou, o tom, jak pomoci seniorům nad rámec zvýšení důchodů, které vzrostou o 800 až 900 korun díky zákonné valorizaci, tak se musí pomoci především těm seniorům, kteří jsou na tom špatně. To ovšem není například plošné nakupováním přízně před volbami.

Vládě se podle vás nedaří nakopnout ekonomiku po koronavirové krizi. Jak by toho měla docílit? 
Největší smysl by dávalo snížení nákladů podnikatelům a firmám, tak aby mohli udržet pracovní místa. S řadou takových návrhů jsme již přišli. Ať už je to odpuštění některých daní, třeba té silniční nebo prodloužení některých lhůt do konce roku. Jako logické by mělo být také snížení odvodů zaměstnavatele, které platí za své zaměstnance, aspoň o dva procentní body. Takhle ale v tento moment vláda nepostupuje. 

Není pro podnikatele a firmy také komplikací neustálé změny v koronavirových opatřeních, která jsou často zaváděna na poslední chvíli a bez koncepce? 
Myslím si, že každý člověk v České republice, který není oslepen propagandou Andreje Babiše, tak vidí, že je to obrovský chaos a zmatek. Ono moc vysvětlování není potřeba. Stačí se podívat na sociální sítě, kde se to hemží vtipy a lidovou tvořivostí na účet vlády. Ten zmatek vede dokonce k tomu, že i lidé, kteří chtějí opatření dodržovat, tak ani nevědí, co právě platí. 

Podle průzkumu CVVM by Češi dali vládě ANO a ČSSD na vysvědčení trojku. Jak byste vládu hodnotil vy?
Já tyhle průzkumy neberu moc vážně, takže bych se k tomu nerad vyjadřoval. Jsem člověk, který souběžně učí a nerad takhle ve veřejném prostoru známkuji. Z mého pohledu jednoduše vláda neobstála.

Blíží se krajské volby. Jaké ambice má ODS v Libereckém kraji, tedy v kraji zaslíbeném především Starostům? 
Máme velmi vysoké ambice, ale samozřejmě vnímáme, že v Libereckém kraji to pro nás není úplně jednoduché, vzhledem k úspěšnosti Starostů. Z tohoto hlediska je to trochu specifická situace. Ve všech krajích máme nesmírně silné kandidátky postavené na úspěšných lidech a v neposlední řadě na starostech, kteří se těší dlouhodobé podpoře veřejnosti. Příkladem je právě Dan Ramzer v Libereckém kraji. Uvidíme, jak volby dopadnou. Jsem však přesvědčen, že budeme úspěšnější než v minulých volbách.


​Zadavatel ODS, zpracovatel TRIMA NEWS s.r.o.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Petr Fiala

Štítky Petr Fiala, ODS, politika, Liberecký kraj, volby, vláda, koronavirová krize, Důl Turów, Dan Ramzer, Česko, ochranná pomůcka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžbu v Turówě měl stát řešit mnohem dříve, řekl předseda ODS Petr Fiala při návštěvě Libereckého kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.