Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Piráti v Liberci jsou pro koalici se Starosty, odmítají spolupráci s ANO a SPD

Piráti v Libereckém kraji odmítají spolupráci na krajské úrovni s ANO a SPD. Za ideální považují dvojkoalici s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj, za určitých podmínek by byli ochotni jít i do trojkoalice s ODS, vůči níž mají výhrady.

Novináře o tom informoval krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík. „Stanovili jsme si nějaké naše mantinely," uvedl Miklík. Konkretizovat je nechtěl do doby, než je projednají se starosty. Jednat s nimi by měli ještě dnes večer.

Volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem starostové, když získali 22 z 45 mandátů. Do nadpoloviční většiny jim tak chybí jeden mandát. ANO má deset křesel a Piráti a ODS po pěti, SPD získalo tři. K nadpoloviční většině by Starostům stačila koalice s jednou stranou. Takové spojení by ale bylo podle lídra starostů a hejtmana Martina Půty příliš křehké. „Vnímám preferenci starostů, která je širší koalice, to znamená starostové, Piráti a ODS," řekl Miklík.

Piráti ale mají výhrady k některým zástupcům jablonecké ODS v krajském zastupitelstvu, což souvisí s loňskou rošádou ve vedení Jablonce nad Nisou, po níž skončili Piráti v opozici. Miklík ale dnes řekl, že spolupráce s ODS na krajské úrovni je možná při splnění některých podmínek. Sdělit je ale chce nejprve starostům.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by Starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. Podle Miklíka ale o tom ještě nejednali. Zároveň řekl, o jaké posty by měli Piráti zájem. „O ekonomiku, informatiku, veřejné zakázky, regionální místní rozvoj, dotační programy, surovinovou politiku a sociální oblast," dodal. Občanští demokraté už v neděli uvedli, že mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, Piráti, volby, kraje, Liberecký, ODS, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, koalice, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, Liberec, Česká pirátská strana, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti v Liberci jsou pro koalici se Starosty, odmítají spolupráci s ANO a SPD  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.