Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli daňovému balíčku přijde kraj pro příští rok o skoro půl miliardy

Liberecký kraj připravuje na příští rok výrazně okleštěný rozpočet. Kvůli schválenému daňovému balíčku očekává kraj v příštím roce daňové příjmy 2,76 miliardy korun, což je 440 milionů méně než v letošním roce. Na jednání krajského zastupitelstva řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti). Pod hranicí tří miliard byly daňové příjmy Libereckého kraje naposledy v roce 2016. Rozpočet na příští rok budou zastupitelé schvalovat v prosinci.

Na mandatorní výdaje bude Liberecký kraj podle Miklíka potřebovat bezmála 2,821 miliardy korun. „Chybí nám 61 milionů korun, a to tam počítáme jen s investicí do nemocnic," řekl Miklík. Další investice v základním návrhu rozpočtu nejsou s výjimkou 240 milionů na spolufinancování projektů, na něž kraj získal evropské dotace. Návrh také podle Miklíka nepočítá s dotačním programem Libereckého kraje, který třeba ještě letos rozděloval přes sto milionů korun. Nezahrnuje ale ani krizový, lesnický nebo sociální fond.

Provizorium zatím nechtějí

Přes nejistotu v příjmech odmítá vedení Libereckého kraje zahájit rok 2021 s rozpočtovým provizoriem. „Prostředky, s nimiž se v prvních měsících hospodaří, jsou v takovém případě jednou dvanáctinou peněz z předchozího roku. To ale bude vyšší částka než nakonec budeme mít vzhledem k očekávanému vývoji k dispozici a to by pak mohl být problém," vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Krajští zastupitelé tak budou v prosinci rozpočet schvalovat s tím, že ho v lednu zrevidují podle toho, v jaké podobě bude nakonec daňový balíček schválen.

Liberecký kraj získal loni na daních 3,619 miliardy korun, kvůli koronavirovým opatřením očekává letos propad daňových příjmů zhruba na 3,2 milionu korun. Aby nemusel omezovat investice, zapojil 251 milionů z přebytku loňského roku a dalších sto milionů musely ušetřit resorty kraje a příspěvkové organizace s výjimkou organizací sociálních a záchranné služby. Na vykrytí dalšího výrazného propadu ale kraj peníze nemá.

Peníze na vykrytí propadu nejsou

„Je pravda, že na konci září jsme měli na účtech téměř 2,4 miliardy korun, ale 1,7 miliardy z toho jsou peníze na projekty, které už jsou pod smlouvami. Dalších 344 milionů jsou účelové dotace z ministerstva práce a fondu dopravní infrastruktury, které jsou na konkrétní financování. Pak je tam 90 milionů z dotačního fondu, které už jsou také většinou na cestě ke svým příjemcům," řekl hejtman. Zbývá tak podle Půty něco přes 220 milionů korun, i ty už ale mají z velké části své určení. „Rozhodně z toho očekávaný propad příjmů ve výši 440 milionů nevykryjeme," dodal Půta.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky hospodářství, daně, Liberecký kraj, 2021, rozpočet, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, peníze, investice, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli daňovému balíčku přijde kraj pro příští rok o skoro půl miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.