Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmani chtějí jednat s vládou o postupu bez nouzového stavu

Hejtmani vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii koronaviru, když v neděli skončí nouzový stav. Poslanci ho ve čtvrtek odmítli dál prodloužit. Novináře o stanovisku krajů informovala v tiskové zprávě mediální zástupkyně Asociace krajů ČR Hana Brožková.

„Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my v krajích měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl, a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl předseda asociace a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," řekl Kuba.

Na stav nouze, který z neděle na pondělí po pěti měsících skončí, se váže většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by ale podle odborníků i poslanců bylo možné vydat i jiným způsobem.

Vládě se ve čtvrtek večer nepodařilo získat počet potřebných hlasů, které by prodloužení nouzového stavu umožnilo. Zády se otočili i komunisté, kteří donedávna vládu tolerovali a pro prodloužení několikrát hlasovali. Včerejší žádost o prodloužení nouzového stavu byla v pořadí už šestá.

Pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, sněmovna, vláda, koronavirus, kraje, nouzový, nouzový stav, pandemie covidu-19, Asociace krajů České republiky, Martin Kuba, ODS, Jihočeský kraj, Stanislav Juránek, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani chtějí jednat s vládou o postupu bez nouzového stavu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.