Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Energie z uhlí nebude konkurence schopná, varuje kraj. S uhlím chce skončit v roce 2033

Liberecký kraj vyzval vládu, aby ukončila spalování uhlí už v roce 2033. Tedy o pět let dříve, než vládě navrhuje uhelná komise. Podle zástupců kraje ale v té době nebude energie z uhlí konkurence schopná a stát by se na přechod na využití jiné energie měl připravovat co nejdříve.

„V tuto chvíli je více než jisté, že okolo roku 2030 bude cena elektřiny vyrobené spalováním uhlí natolik vysoká, že energie z uhlí nebude na trhu konkurenceschopná. Může tak dojít k náhlému ukončení činnosti příslušných společností, což povede k riziku nezaměstnanosti a vyšší ceny elektrické energie pro občany i firmy,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Stát by podle něj měl začít okamžitě pracovat na využití bezemisních a nízkoemisních zdrojů, o pět let dřívější přijetí termínu konce uhlí by dodávky elektrické energie neohrozilo. „V každém případě je řešením rozvoj obnovitelných zdrojů energie, posílení výroby energie ze zemního plynu a její akumulace,“ doplnil Židek.

Že by ale konec uhlí měl přijít až v roce 2038 potvrzené není, vláda o tom ještě nerozhodla. Pozdější datum prosazoval především ministr průmyslu Karel Havlíček. „Pokud se podíváme na kapacity, finanční zdroje a závazky vůči EU k rokům 2030 a 2050, tak rok 2038 je možný i technologicky a časově,“ řekl již dříve ministr. 

S tím ale nesouhlasili někteří jiní ministři, rozhodnutí tak zatím bylo odloženo. „Otázku, jestli má smysl prodlužovat předsmrtnou agónii uhelného průmyslu až do roku 2038, nebo zda je lepší naplánovat útlum uhlí v příštích deseti letech, tak zřejmě vláda rozsekne až za několik týdnů či dokonce měsíců,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Liberecký kraj k dřívějšímu ukončení spalování uhlí argumentuje i průzkumy, které sledují zdraví obyvatel. „Regiony, ve kterých je ovzduší silněji znečištěno, mají horší výsledky v nákaze nemocí, ale také zejména v jejím průběhu. Dýchací ústrojí osob, které jsou vystaveny špatné kvalitě vzduchu, jsou i náchylnější k vážnějším následkům nemoci covid-19,“ prohlásil Židek.

Podle něj je už rok 2033 vlastně pozdě. Česko totiž přijalo Pařížskou dohodu, z níž vyplývá, že země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), k nimž se řadí i Česká republika, by měly s uhlím skončit do roku 2031. „Už rok 2033 tedy představuje z hlediska klimatu krajní přístup, a upřednostňování roku 2038 je projevem nezodpovědnosti. Bylo by to dokonce o rok déle, než kdy by s uhlím měly skončit i země rozvojové,“ upozornil Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elektrárna Turów

Štítky uhlí, 2033, uhelná komise, vláda, Liberecký kraj, energie, OECD, Česko, Evropská unie, Greenpeace, Karel Havlíček, Dana Balcarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energie z uhlí nebude konkurence schopná, varuje kraj. S uhlím chce skončit v roce 2033  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.