Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlajku pro Tibet letos vyvěsí Liberecký kraj i čtvrtina jeho obcí

Liberecký kraj a 56 měst, obcí a městských částí včetně Liberce, Jablonce nad Nisou, České Lípy, Semil nebo Turnova vyvěsí dnes tradičně vlajku pro Tibet. Stejně jako každý rok se připojí k mezinárodnímu projektu Vlajka pro Tibet, kterou pořádá občanské sdružení Lungta. Akce se koná 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Zapojí se víc než čtvrtina obcí v regionu.

„Letos si připomínáme již 62. výročí povstání tibetského lidu proti represivní čínské politice. Podpora národů, které bojují za svoji svobodu, je pro nás důležitá. My sami jsme prožili desítky let v nesvobodě. Ke kampani Vlajka pro Tibet se připojujeme každoročně a pokračovat budeme i v současném volebním období. K pravidelnému vyvěšování vlajky bude docházet až do roku 2024," řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj se podle Půty ke kampani připojí už pojedenácté. Na budově krajského úřadu zavlála tibetská vlajka poprvé v roce 2004 za prvního hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) a pak v roce 2005, kdy ji vyvěsil druhý hejtman Petr Skokan (ODS). Ve třetím volebním období, za vlády ČSSD, Liberecký kraj vlajku nevyvěsil, k projektu se znovu připojil až s nástupem Starostů pro Liberecký kraj. Poprvé ji vyvěsili v roce 2013 a od té doby už každoročně.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80.000 obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Loni se do projektu zapojilo 844 krajů, měst a obcí, vlajky vyvěsily i školy, včetně Univerzity Karlovy, spontánně se přidalo i mnoho obyvatel ČR. Podle sdružení Lungta se letos k projektu zatím přihlásilo 826 samospráv včetně Prahy a také deseti krajů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Tibet, Liberecký kraj, vlajka, projekt, Vlajka pro Tibet, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov, Semily, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Lešáková

Sice už většina neví, proč tak činí, ale jít "s davem" se vyplácí....

Středa, 10. března 2021, 15:41Odpovědět

Vlajku pro Tibet letos vyvěsí Liberecký kraj i čtvrtina jeho obcí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.