Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vakcínami bez registrace očkovat nebudeme, reaguje hejtman Půta na slova prezidenta

V Libereckém kraji se vakcínami bez registrace u Evropské lékové agentury očkovat nebude. Oznámil to hejtman Martin Půta v reakci na slova prezidenta Zemana. Ten Parlamentním listům řekl, že by premiér Babiš měl kvůli postoji k ruské vakcíně Sputnik V odvolat ministra zdravotnictví Blatného a ředitelku SÚKL Irenu Storovou.

„Pokud chce pan president někoho odvolávat za to, že nechce umožnit očkování neregistrovanou vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a sežene si k tomu většinu v krajském zastupitelstvu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle něj bude očkování vakcínou Sputnik bude možné, až bude řádně schválena Evropskou lékovou agenturou EMA. „Tedy stejným způsobem jako všechny další používané vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca,“ vysvětlil.

Do té doby lidé v Libereckém kraji Sputnik nedostanou, i kdyby se na českém trhu objevil i bez schválení lékovou agenturou. 

Zeman požaduje odvolání Storové a Blatného kvůli jejich postoji k neregistrované vakcíně Sputnik V. Podle nich musí projít řádným schválením jako ostatní vakcíny, s čímž souhlasí i Půta. „V Libereckém kraji se neregistrovanými vakcínami očkovat nebude. A je jedno, jestli jde o ruský Sputnik nebo jinou vakcínu vyráběnou kdekoliv na světě,“ dodal.

Překážky pro Sputnik? Blatný a SÚKL

Zeman ale chce, aby Sputnik V a také čínskou vakcínu Sinopharm schválili české úřady. V rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že právě Blatný a Storová jsou hlavní překážkou pro schválení neregistrovaných vakcín v Česku.

Jenže případné očkování těmito vakcínami neprojde zřejmě ani přes další hejtmany. „Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standartního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ napsal na twitteru například hejtman jihočeského kraje Martin Kuba a přidal se už i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek nebo celá rada Středočeského kraje.


Půta odmítá Sputnik a další neregistrované vakcíny i ve chvíli, kdy těch schválených má kraj nedostatek. Podle něj kraj vyočkoval 99,2 procenta dávek, které měl k dispozici. V příštích týdnech se ale podle něj má situace výrazně zlepšovat. „Mrzí mě, že to nemůže být rychleji, ale množství dodaných vakcín je pouze a jen věcí státu a není v našich silách ho jakkoli ovlivnit,“ uvedl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Martin Půta, sputnik, vakcíny, zeman, prezident, Liberecký kraj, vakcína, Sputnik V, Miloš Zeman, Jan Blatný, Irena Storová, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Andrej Babiš, Evropská léková agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepek Vyskočil

Jakákoliv vakcína a testy vyrobené po světě je jenom genocida na lidech.Je to plán podle Klause Schwaba snížit populaci na zemy a z lidí udělat geneticky modifikované poslušné ovce.

Čtvrtek, 11. března 2021, 08:29Odpovědět

Vakcínami bez registrace očkovat nebudeme, reaguje hejtman Půta na slova prezidenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.