Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Je pro Liberec výhodná výměna zoo a botanické za dva domovy seniorů?

Liberec se s Libereckým krajem dohodl na výměně majetku. Zatímco kraj převezme zoo a botanickou zahradu, Liberec dostane dva domovy seniorů. Je taková výměna spravedlivá? Na to jsme se zeptali zastupitelských klubů.

Otázka tentokrát zněla: Jak se díváte na výměnu Botanické zahrady a Zoo Liberec za dva domovy důchodců mezi městem a krajem? Je podle vás výhodná?

Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS). Odpovědi řadíme v pořadí, v jakém nám přišly.


Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Jaká bude ZOO Liberec za deset let? Jednoznačně jiná! Protože Liberec a Liberecký kraj mají společně plán jak v průběhu 10 let s ambiciózní částkou cca 500 milionů Kč zmodernizovat a rozšířit současný areál zoologické zahrady na území v okolí bývalého lesního amfiteátru. Z liberecké ZOO by se tak mohl stát mimořádný turistický i kulturní magnet. Vyžaduje to ale spolupráci kraje a města a to tak, že by provozní náklady a zřizovatelskou roli převzal Liberecký kraj a město Liberec by po dobu 10 let investovalo každý rok 25 mil.Kč na vybrané a dohodnuté investiční projekty. V prostoru amfiteátru bychom tak rádi společně vybudovali  velké přírodní expozice pro ohrožené druhy chladnomilných zvířat s názvem „Údolí ohrožené divočiny“. Za vstupem do zoo by v průběhu let měl vzniknout velký komplex expozice „Africká savana“, kde by spolu žilo několik druhů afrických zvířat s novým slonincem a prostorem pro nosorožce. Více prostoru a členitější výběh by mohlo získat i stádo žiraf a zeber bezhřívých. Důstojnější životní prostor chystáme vystavět i v přírodě vyhynulým berberským lvům v rekonstruovaném pavilonu šelem, zatímco velkou přírodní expozici v nové části zoo získají například ohrožení ussurijští tygři. Do plánované průchozí voliéry vodních ptáků by měl být podle generelu zakomponován zcela nový bazén pro chovnou skupinu tučňáků a expozice pro návštěvníky oblíbené vydry.  Další investice chceme uskutečnit v případě rekonstrukce hráze jezírka, Rybářské bašty či budovy Lidových sadů. Pokud by někdy v budoucnu Liberecký kraj změnil své rozhodnutí a nechtěl dále provozovat ZOO, přešla by bezúplatně zpět na město.

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec, Zelení)

Liberec má kraji darovat nepoměrně větší majetek než dostane. Město například ztratí areál Lidových Sadů a rozsáhlé pozemky ZOO a Botanické zahrady v nejdražší čtvrti - a získá za to dva domovy pro seniory. Vedení ZOO si od kraje slibuje víc peněz na provoz a hlavně na investice. Ve smlouvách pro to ale nejsou žádné záruky a vedení kraje, které tvoří v naprosté většině zástupci menších obcí, může mít za pár let jiné priority. Stejně tak Liberec nezůstane navždycky chudý a špatně spravovaný příbuzný. ZOO a Botanická zahrada ale už budou patřit kraji a na jejich budoucnost Liberec nebude mít vliv. Po započtení všech přesunů vychází, že město za ZOO a Botanickou bude platit nadále, jen o 40 milionů ročně méně. Pro srovnání, jen na provoz Šaldova divadla, také regionálního významu, město posílá 120 milionů ročně. Navrhujeme lepší řešení, totiž aby kraj s městem uzavřely smlouvu o poskytování investičního příspěvku pro ZOO a Botanickou zahradu na období 10 let ve výši 40 milionů ročně. To by těmto institucím zásadně pomohlo a zároveň by se Liberec nezbavil svého stoletého dědictví.
Na kraji i na městě vládnou Starostové, kteří slibovali, jak se budou umět domluvit. Výsledek je takový, že kraj pomůže ZOO jen za podmínky, že jí městu vezme. Obírat chudého o majetek, tomu neříkáme pomoc.

Radka Loučková - Kotasová (ANO)

Memorandum a smlouva o majetkovém převodu mezi Libereckým krajem a městem Liberec bude ještě předmětem diskuze zastupitelského klubu hnutí ANO. Nechceme, aby převod byl ušit tzv. horkou jehlou, proto pro naše stanovisko potřebujeme více informací a budeme je po předkladateli návrhu požadovat.


Zuzana Kocumová (LOL!)

Proti samotné myšlence převodu Botanické a ZOO pod Liberecký kraj v zásadě nic nemáme. Liberec z rozpočtového určení daní na organizace nadregionálního významu nic nedostává, takže městu chybí peníze na větší rozvoj. Ale jako vždy - záleží na podmínkách, za kterých k převodu dojde. I když koalice mluví o tom, jak bylo vše dlouho dojednávané, tak podmínky jsme se dozvěděli před pár dny a jako hotovou věc. Po jejich důkladném prostudování musíme říct, že nám smysl převodu poněkud uniká. 

1. Ve smlouvách navíc nejsou žádné záruky toho, jak bude Kraj obě organizace rozvíjet, a co se stane, když svůj závazek nedodrží.

2. Zoologická a botanická zahrada se sice převádějí pod Liberecký kraj, ale městu nadále zůstává povinnost platit 25 milionů ročně na jejich chod, i když Liberec na oplátku převezme dva domovy důchodců.

Nerozumíme, proč to nešlo udělat obráceně už dříve - aby kraj stejnou částkou přispíval na chod zahrad v době, kdy byly příspěvkovými organizacemi města. Kraj ovšem nikdy nebyl ochotný a schopný přispět na jejich provoz nebo investice více než jednotkami milionů za rok. Proč by to najednou mělo jít obráceně a město mělo přispívat Kraji?

Takto předložený záměr nás staví do nepříjemné situace. Nelíbí se nám podmínky, za kterých je převod navržen, jenže do navržených podmínek převodu v podstatě není možné zasáhnout, jsou schválené oběma radami a tak nabídka připomínkování se jeví jen jako symbolická. V současné finanční situaci města by převod pod Liberecký kraj mohl být výhodný, ale ne za těchto podmínek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky zoo liberec, botanická zahrada, dům seniorů, majetek, Liberec, Liberecký kraj, zoologická zahrada, domov pro seniory, Zoologická zahrada Liberec, Jaroslav Zámečník, ODS, Starostové pro Liberecký kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Je pro Liberec výhodná výměna zoo a botanické za dva domovy seniorů?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.