Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Rakušanova problematická volba

Politické hnutí Starostů a nezávislých – STAN – svolalo těsně před volbami svůj sjezd. Na něm bez většího překvapení obhájil funkci předsedy Vít Rakušan. To samozřejmě zajistí dostatečnou mediální pozornost. A o čem se tedy po sjezdu hovořilo? Závěry byly v podstatě dva: za prvé, že je že staronový předseda STANu výborný řečník a zjevně politický talent. A za druhé, že věnoval velkou energii na obhajobu společné koalice s Pirátskou stranou.

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Viděli jsme politickou show, která se zaměřila na lídra - a lídra, který obhajuje koalici s přinejlepším stagnujícími preferencemi. V minulých týdnech média hodně spekulovala o tom, zda se nesourodé spojení Pirátů a Starostů udrží. Odpověď byla jednoduchá – udržet se muselo, protože na jakoukoliv změnu už bylo z politických i čistě administrativních důvodů prostě příliš pozdě. A tak STANu nezbývá než nasadit vše, aby tento projekt vyšel.

Nabízí se otázka: proč tato koalice, kdysi dost nad třiceti procenty, nyní vychází z průzkumů až jako třetí? Mnozí kritici to svádějí na očividně nefungující kampaň. Ta je ale spíše důsledkem, ne příčinou celého problému. Reálný důvod je daleko pravděpodobněji ukryt v samotných stranách, které se v mnohém odlišují.

Piráti jsou „alternativním“ subjektem, jsou vnitřně i navenek zásadně odlišní od ostatních politických stran včetně hnutí STAN. Lidé si je spojovali s digitální svobodou, úplnou (až chorobnou) transparentností a levicovými ekonomickými návrhy. STAN oproti tomu nabízel zdravý rozum lidí z komunální politiky, praktičnost převažující nad ideologií a důraz na rozvoj regionů. Na papíře, tedy v programu, se shodnout dokázali. Sama kampaň a každodenní mediální pozornost ale odhalují zásadní trhliny, se kterými si koalice neví úplně rady.

Přitom vše mohlo být úplně jinak: ještě v minulém roce stál STAN na rozcestí, když mu koaliční spolupráci nabízela ODS. Pět týdnů před volbami nemá cenu příliš spekulovat, co by jinak nastavené koalice znamenaly a jak by fungovaly. Jen stojí za připomenutí, že starostenské hnutí mělo na výběr z více alternativ a že tolik chválený lídr Rakušan tehdy rozhodl, kudy půjde.

Nyní hrozí, že konzervativněji ladění zástupci STAN odradí část nedisciplinovaných pirátských voličů. Ti mohou zůstat doma. Stejně tak je nebezpečí, že neusměrněné vystupování mnohých pirátských reprezentantů s pacifistickými nebo radikálně levicovými nápady ubere motivaci voličů STANU. A je očividné, že vzájemné rozpory proměnily koaliční volební kampaň na až příliš vlažnou kaši bez barvy a chutě.

Je to velká škoda. Obě strany si zaslouží důstojnou reprezentaci ve Sněmovně, a ještě víc to potřebuje Česká republika. Jinak nás potkají další čtyři roky s Andrejem Babišem, podepřeném předsedou Sněmovny Okamurou a ministrem vnitra Šlachtou.       

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Vít Rakušan

Štítky komentář, volby, Vít Rakušan, Antonín Berdych, Starostové a nezávislí, koalice, Česká pirátská strana, Česko, Evropská unie, ODS, Úřad vlády České republiky, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Rakušanova problematická volba  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.