Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ulice v České Lípě se nakonec přejmenovávat nebudou. Moskevská a Ruská zůstanou

Zastupitelé v České Lípě na středečním zastupitelstvu zrušili své rozhodnutí přejmenovat ulice Moskevskou a Ruskou. O změně názvu ulic rozhodli na řádném zasedání 16. března v reakci na útok Ruska na Ukrajinu. Pro změnu tehdy hlasovalo 15 z 20 přítomných zastupitelů. Na mimořádném jednání své usnesení revokovali většinou 13 hlasů z 22. Zastupitelé uložili radě města zřídit místopisnou pracovní skupinu a starostce Jitce Volfové (ANO) uspořádat veřejné projednání v této věci nejpozději do 21. dubna. Zastupitelé by se pak k tématu měli vrátit 4. května.

O svolání dnešního mimořádného jednání požádala desítka většinou opozičních zastupitelů, z toho polovina nebyla tehdy jednání přítomna. Podle opoziční zastupitelky a bývalé starostky Romany Žatecké (ČSSD) byl návrh projednáván údajně na základě žádostí občanů, kterou ale nikdo neviděl a zastupitelé ji nedostali. „Návrh se projednával v utajení před veřejností, nebyl totiž součást zveřejněného programu a nebyl ani zveřejněn na úřední desce," řekla.

Rozhodnutí zrušit březnové usnesení předcházela více než dvouhodinová diskuze, ve které vystoupili nejen zastupitelé, ale také obyvatelé obou ulic a tamní podnikatelé, kterých se změna bezprostředně dotýká. Na jednání jich přišlo několik desítek. Proti přejmenování ulic vznikla v České Lípě i petice, pod kterou se už podepsalo více než 1100 lidí. V diskuzi dnes mimo jiné zazněly i výzvy, aby město vyhlásilo ke změně názvů ulic referendum. To ale starostka odmítla s upozorněním, že by to trvalo příliš dlouho a navíc by to bylo příliš drahé.

Zastupitelé v březnu rozhodli přejmenovat dvě ulice, kterým po roce 1989 zůstala původní jména. Moskevské ulici chtěli vrátit původní historický název Křížová, z Ruské ulice by měla být Vilová. Tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova, nový název představitelé města zvolili vzhledem k současné podobě ulice. Nejde ale o jediné názvy, které ve městě s 37 tisíci obyvateli odkazují na Rusko - patří k nim třeba Alexandrovská nebo Vladimirská, u těch radnice změnu názvu nenavrhla.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Česká Lípa, Jitka Volfová, ANO 2011, Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice v České Lípě se nakonec přejmenovávat nebudou. Moskevská a Ruská zůstanou  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.