Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lídři stran v předvolební debatě. Řešila se doprava, bazén i bydlení v Liberci

Lídři pěti politických uskupení se v úterý sešli v liberecké knihovně v předvolební debatě, kterou pořádal Institut pro politiku a společnost. O dopravě ve městě, lanovce na Ještěd nebo opravě bazénu a bytové výstavbě diskutovali Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem), Jan Hruška (Piráti), Šárka Prachařová (ANO), Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) a Petr Židek (ODS).

Nejvíce se v debatě řešila doprava, a to jak ta veřejná, tak automobilová. Lídři se shodli na potřebě postupně zklidňovat centrum města. K tomu by měl pomoci městský okruh, který se ale zatím nepodařilo vybudovat. „Centrum města by mělo být pro pěší, automobilová doprava by měla být na městském okruhu, kde chceme budovat parkovací místa,“ řekl například primátor Jaroslav Zámečník.

Podle Jaromíra Baxy ale Liberec nespasí ani městský okruh. „Neměli bychom stavět parkovací místa v širším centru, neměli bychom přivádět auta do centra. Měli bychom postavit kvalitní MHD, vytvořit podmínky pro cyklistiku a pěší dopravu,“ uvedl.

Lídr Pirátů Jan Hruška zase řekl, že město by mělo být pro všechny typy dopravy. „Chodci, cyklisté i auta spolu mohou kooperovat na jedné silnici,“ myslí si.

Podívejte se na celou debatu lídrů


Řešila se i městská hromadná doprava, drahé jízdné v ní i prodlužování spojů nebo podle některých nesmyslné noční spoje. „Autobusy mohou jezdit celou noc, mohou jezdit zadarmo, vždycky to ale musí zaplatit město,“ argumentoval finanční situací města Petr Židek.

Velkým libereckým tématem je také oprava libereckého bazénu. O té se sice roky mluví, stále je ale v nedohlednu, současné vedení města přišlo s projektem za 800 milionů korun bez DPH. „Máme projektovou dokumentaci, stavební povolení. Chvála bohu za to. Jestli to bude najednou nebo formou postupnou, to bych nechal na odborníky. Kompletní rekonstrukce může být výhodou, že budeme mít na čtyřicet let klid,“ uvedl Zámečník.

Složitá je rekonstrukce bazénu i podle Šárky Prachařové. „Tak, jak je to navržené, je to velmi drahá stavba. Můžeme se vydat cestou investora, nebo zlevněním projektu a jeho nafázováním. Je to ale velká výzva, už jsme to navíc slibovali v minulém období,“ řekla.

Volby se konají 23. a 24. září. Lidé budou v Liberci z deseti kandidátek vybírat 39 zastupitelů.

Posledním tématem pak byla bytová výstavba ve městě. Všichni lídři se při ní shodli, že stavět městské byty je potřeba. „Výstavbu obecních bytů podporujeme a chceme vytipovat i pozemky pro spolkové bydlení, třeba v oblasti Papírového náměstí,“ uvedl například Hruška.

„Město konečně byty spíš staví, než odprodává. Chtělo by to ročně dokončovat asi padesát bytů ročně. Mělo by to pozitivní dopady na bydlení v Liberci,“ souhlasil Baxa.

A nové byty se mají stavět i podle ANO. „Chybí nám startovací byty. Můžeme rekonstruovat stávající, spolupracovat s developery, kdy část bytů přechází na město, a potom je to i výstavba nových bytů. Je tu ale spousta dalších možností,“ sdělila Prachařová.

Petr Židek zase přinesl pohled, že město není přívětivé město po stavebníky. „Nejsme přívětivé město pro stavebníky, a to to velké i malé. Chceme mít dostatek bytů pro profese, které chceme ve městě udržet,“ řekl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut pro politiku a společnost

Štítky volby, lídři, Liberec, debata, knihovna, doprava, bazén, bydlení, Jan Hruška, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Dvě slova: Tatáž pakáž.

Čtvrtek, 8. září 2022, 20:53Odpovědět

Lídři stran v předvolební debatě. Řešila se doprava, bazén i bydlení v Liberci  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.