Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec má nové zastupitelstvo. Staronovým primátorem je Jaroslav Zámečník

, aktualizováno 18. října 2022, 19:10

V Liberci proběhlo v úterý ustavující zastupitelstvo. Devětatřicet zvolených zástupců složilo slib zastupitele, zvolen byl i staronový primátor Jaroslav Zámečník a poté i náměstci. Těch je nově osm, což je dvakrát více než v minulé vládě. Podle zástupců koalice by ale měla pod novým rozložením lépe fungovat správa města. Radních pak bude i dále jedenáct.

Pro Zámečníka jako primátora hlasovalo 29 z 39 zastupitelů, poměr hlasů tak přesně odpovídá rozložení sil v zastupitelstvu. Devětadvacet hlasů dodali Starostové, ANO, ODS a Piráti a deset zbývajících hlasů pak připadá na Liberec otevřený lidem a SPD.

Starostové pro LK

  • Jaroslav Zámečník primátor
  • Ivan Langr náměstek pro školství, kulturu a cestovní ruch
  • Jiří Janďourek náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby

ANO

  • Šárka Prachařová statutární náměstkyně pro rozvoj a dotace
  • Jiří Šolc náměstek pro technickou správu a informační technologie
  • Adam Lenert náměstek pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti
  • Martina Teplá neuvolněná náměstkyně pro sociální záležitosti

ODS se Sportovci

  • Petr Židek náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu

Piráti

  • Jan Hruška neuvolněný náměstek pro městské bydlení a agendu 21

Zámečník protikandidáta neměl, v čele Liberce tak bude druhé volební období v řadě, před ním naposledy v Liberci funkci primátora obhájil Jiří Kittner (ODS), který byl v roce 2006 zvolen potřetí v řadě.

„Jako obyvatel Liberce považuji za důležité, aby každý politik měl jasnou vizi a uměl občanům vysvětlovat kdy, jak a proč se bude Liberec měnit,“ uvedl Jaroslav Zámečník, který také vyzval k tomu, aby se zastupitelé méně dohadovali.

Oprava bazénu i revitalizace sídlišť

„Teď mám čtyři roky na to třeba některé věci napravit nebo naopak dotáhnout to, co jsem slíbil a nestihl splnit," řekl Zámečník. Za nedotažené považuje například roky chystanou modernizaci městského plaveckého stadionu nebo revitalizaci sídlišť. V dalších čtyřech letech by podle něj chtěli dokončit rekonstrukci ulic Vítězná a Sokolská a postavit silnici zvanou Nová Pastýřská. Primátor uvedl, že plánují modernizaci šesti škol či revitalizaci okolí přehrady a rybníku Tajch. Mezi priority nové koalice bude patřit i hledání energetických úspor či bytová výstavba.

Volba primátora se obešla bez překvapení, budoucí opozice se jen pozastavila nad tím, že není jasné, co přesně budou kteří náměstci dělat. „Pochopil jsem to tak, že jste během jednání jen rozhodili resorty,“ uvedl Jaromír Baxa (LOL).

Změny v organizaci magistrátu

Podle primátora ale vše bude součástí programového prohlášení, které bude hotové během několika dní. Změny v gescích náměstků se podle něj neobejdou bez změn v organizaci magistrátu. „Náměstci měli poměrně široké gesce, a to je důvod změny. Nyní si budou hlídat menší úsek, o to víc by ale mělo být znát, že to funguje,“ dodal Petr Židek (ODS), který byl také nově zvolen náměstkem.

V Liberci bude vládnout dál takřka identická koalice jako poslední čtyři roky. Ke starostům, ANO a ODS přibyli Piráti, kteří se do libereckého zastupitelstva dostali poprvé. Koalice má 29 z 39 mandátů, v opozici dál zůstalo uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a nováček v zastupitelstvu - hnutí SPD. Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů, druhé ANO 11 a třetí LOL šest. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky volby, Liberec, politika, primátor, zámečník, zastupitelstvo, Jaroslav Zámečník, ODS, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamil Svoboda

Vždycky jsem tvrdil, že řídit město při čtyřech uvolněných náměstcích efektivně nelze, protože je té agendy příliš mnoho.

Středa, 19. října 2022, 13:01Odpovědět

Kamil Svoboda

Urážky pánů Janďourka a Langra ani netřeba brát vážně. Pokud bych byl správcem diskuze, dostal by autor napomenutí.

Středa, 19. října 2022, 12:58Odpovědět

Kamil Svoboda

Pan Ruprecht se nám tu pěkně rozohnil. Píše tu nesmysly, že by Jiří Šolc měl jít sedět - Centrum Vlasty Buriana byl projekt schválený zastupitelstvem i regionální radou. Nikdy nebylo podáno v souvislosti s tímto projektem trestní oznámení.

Středa, 19. října 2022, 12:57Odpovědět

Liberec má nové zastupitelstvo. Staronovým primátorem je Jaroslav Zámečník  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.