Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak zastupitelské kluby hodnotí novou libereckou koalici?

Také v Liberci začíná nové volební období. Město do něj půjde sice s novým vedením, z velké části v něm ale zůstávají stejné tváře. Jak jednotlivé zastupitelské kluby hodnotí nově vzniklou koalici, která bude Liberci v příštích čtyřech letech vládnout?

Otázka zněla: Jaká podle vás je koalice, která bude Liberci vládnout v příštích čtyřech letech? Odpovědi řadíme podle času, ve kterém do redakce přišly. Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS) a Svatopluk Holata (SPD).


Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Věřím, že pro další čtyři  roky vedení města je to rozumná a vyvážená koalice, pokrývající zájmy velké části voličů a obyvatel města Liberce. Doufám a přeji si, aby byla efektivní, soudržná, vzájemně k jednotlivým koaličním partnerům tolerantní a činila moudrá rozhodnutí. A také každý konkrétní náměstek bude svojí prací a plněním úkolů celé koalici přímo zodpovědný. Ve svém kandidátském projevu jsem také všechny zastupitele vyzval k tomu abychom na následující čtyři roky zahodili přehnané a mnohdy zbytečné politické soupeření, které občany podle mého názoru už nebaví a obtěžuje.

Koalice je pro toto volební období v základu stejná jako v uplynulém období, tj. Starostové, ANO a ODS, doplněná o zástupce Pirátů. Počet členů Rady města zůstal stejný, zvýšil se počet náměstků primátora, kdy z původních čtyř je nyní v radě města nově šest náměstků na plný úvazek a další dva pouze na částečný úvazek. Vyhověli jsme tak přání našich koaličních partnerů, kteří se chtěli daleko víc zapojovat do každodenní práce. Všichni koaliční partneři dostali to, o co jevili zájem. ODS chtěla sport, ANO územní plánování, dotace a sociální služby, v případě Pirátů se jednalo o městské bydlení a větší zapojování veřejnosti do rozhodování města. Nám Starostům zbyla ekonomika, školství, kultura a hlavně Kancelář architektury, veřejný prostor. To byla gesce, kterou jsme od počátku chtěli. 

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat Liberečanům, kteří se o veřejné věci zajímají a přišli v září k volbám, protože o občany a Liberec nám jde v první řadě.

Šárka Prachařová (ANO)

Pochopitelně bychom si všichni koaliční partneři přáli, aby byla úspěšná, pracovitá, aby řešila ve vzájemné spolupráci každodenní chod města i jeho rozvoj. To ovšem ukáže čas, jak zvládneme výzvy i problémy.

Začátek koalice vznikl spojením SLK spolu s TOP 09, KDU - ČSL a ANO, kdy jsme tímto spojením akceptovali vůli voličů. Po dohodě jsme na základě programové shody i vhodného doplnění našich volebních programů zvolili pro širší koalici ODS a zástupce České pirátské strany. Spojujeme ty, kteří již ve vedení města byli, mají zkušenosti a ty, kteří vnášejí nový impuls a nejsou zatíženi minulým volebním obdobím.

Osobně přeji nové koalici klid na práci, vstřícnost v jednání a společné úsilí směřující k rozvoji Liberce.

Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem)

Koalice na liberecké radnici v podstatě pokračuje, SLK, ANO a ODS již byly v koalici minulé. Velkou otázkou je, jak bude koalice vůbec fungovat. Uplynulé dva roky byly plné dost vyhrocených sporů, které se sice podařilo udržet za zavřenými dveřmi, ale akceschopnosti města škodily i tak. Zpomalovala se příprava veřejných zakázek, nenašla se shoda na přípravách revitalizací sídlišť, stojí oprava bazénu. Hromada zajímavých projektů je jen na papíře, nejsou na ně připravené peníze. Několikrát jsme kompromis pomáhali domlouvat my z opozice.

Průběh ustavujícího zastupitelstva moc nadějí na klidnou spolupráci nedává. Dohoda o rozdělení pozic vydržela jen přes dvě hlasování, jen málokdo z nově zvolených získal všechny koaliční hlasy. Takový začátek důvěře příliš nepomůže.

Před koalicí SLK, ANO, ODS a Pirátů je přitom spousta velkých úkolů. Oříškem bude už jen sestavení rozpočtu na příští rok, předchozí koalice během celých čtyř let nedokázala najít v rozpočtu peníze na větší investice. Teď potřebujeme řešit drahé energie a nezapomenout investovat do zkvalitňování MHD, udržitelnější dopravy, do energetické nezávislosti. Zapomínat bychom neměli na zeleň a veřejná prostranství.

Náš klub je připraven jednat o podpoře čehokoliv, co bude pro město přínos. Je ale především na koalici, kolik dokázala najít na rozvoj města peníze. Jestli to dokáže, to bude zřejmé už z prvního rozpočtu. Snad na něj nebudeme muset čekat přes Vánoce.

Jan Hruška (Piráti)

V první řadě bych chtěl poděkovat koaličním partnerům za korektní jednání. Piráti kandidovali letos poprvé v historii na libereckou radnici. Proto jsem rád, že máme možnost podílet se na vedení města v gescích a tématech, která jsou Pirátům blízká. Ať už je to řešení bytové nouze, tak zapojování občanů do rozhodování města. Jako nováčci chceme přinášet nové pohledy a myšlenky. 

Třeba chceme zapojovat veřejnost nejen do přípravy projektů důležitých staveb, ale i do digitálních projektů (např. online lítačka, Portál občana apod.) ve formě uživatelských testování, tak jak je to zvykem v komerčním sektoru. Participativní rozpočet budeme organizovat každoročně a postupně budeme finance navyšovat tak, aby se dostalo i na větší projekty. V otázce bydlení zajistíme pokračování úspěšného Centra bydlení Liberec na podporu zabydlování občanů města a připravíme vznik městské nájemní agentury, která propojí vlastníky bytů s lidmi v bytové nouzi. 

Celou koalici pak čeká především velmi těžké období, kdy se bude muset poprat s energetickou krizí a jejími dopady na město. Úplným základem je udržení stávajících služeb, na které jsou Liberečané zvyklí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky korida, politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, Liberec, ODS, ANO 2011, funkční období, radnice, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak zastupitelské kluby hodnotí novou libereckou koalici?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.