Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co s areálem ve Vesci?

Vznikl pro mistrovství světa v lyžování v roce 2009, od té doby se v něm ale mnoho vrcholných akcí nekonalo. Rekreační a sportovní areál ve Vesci navíc vždy tak trochu působil, že není úplně využitý. Vedení města se nyní v programovém prohlášení i na vesecký areál zaměřilo, chce ho oživit. Jak na budoucnost areálu nahlíží jednotlivé kluby zastupitelstva?

Otázka tentokrát zněla: Město plánuje rozvoj areálu ve Vesci. Jak by měl podle vás vypadat?

Odpovědi řadíme tak, jak nám dorazily do redakce. Na otázku neodpověděl Svatopluk Holata (SPD) a Petr Židek (ODS).


Šárka Prachařová (ANO)

Vesecký areál v sobě snoubí hned několik pro město důležitých funkcí, proto se tak i  jmenuje - RASAV ( Rekreačně sportovní areál Vesec). Máme zájem na celoročním udržitelném využívání areálu širokou veřejností, zvýšení jeho atraktivnosti, kdy rodiče s dětmi zde najdou sportovní zázemí, pořádají se zde kulturní a společenské akce, je lákadlem pro návštěvníky ze širokého okolí. Na začátek stačí drobnější úpravy jako je například workoutové hřiště, hřiště pro míčové sporty a herní prvky pro naše nejmenší občánky. Ve střednědobém horizontu bychom rádi v areálu postavili plnohodnotný stellplatz pro rozmáhající se komunitu turistů – bydlíkářů a  jednoduchý kemp pro stany se zázemím WC a sprch. Na jižním úpatí kopce nad areálem bychom rádi umístili fotovoltaické panely, které zahrneme do městské komunitní energetiky a přineseme areálu energetickou soběstačnost.

To jsou postupné plány na úpravy území, ale již nyní je to místo, které je veřejností využíváno v letním i zimním období, a to je dobře.

Zuzana Kocumová (Liberec otevřený lidem)

I jako lyžař jsem vždy tvrdila, že myšlenka areálu ve Vesci jako zimního areálu je nešťastná. Současné zimy to jen dokládají a lepší to nebude. Vesec je schopný na přírodním sněhu fungovat jen pár dnů v roce a umělý sníh se, zvlášť v současné době, jeví jako příliš luxusní a nadstandardní záležitost v místě, kde vydrží max. pár týnů.

Proto bych budoucnost viděla hlavně v letním využití. Sportovní, rekreační, pro rodiny s dětmi. Udržovat dráhy na kolečkové lyže a brusle, stadion, kde se děti mohou bezpečně učit jezdit na kole, zabezpečit bezpečnější příjezd na hlavní parkoviště, oddělený od in-line okruhu, udržovaný běžecký okruh na travnatých plochách, rozšířit dětské hřiště, doplnit alespoň workoutovou věž na cvičení pro dospělé, udržování místa na grilování v lomu. Na Malém špičáku by bylo ideální místo pro dětský pumptrack. 

Veškeré toto využití je dle mého názoru v přímém rozporu s využitím pro motorkáře a motokros, kteří ale mají o fungování ve Vesci, bohužel, velký zájem. Za mě dávám ale jednoznačně přednost rodinám s dětmi a ostatním sportům, ohleduplnějším k okolí.

Vesec je samozřejmě také ideálním místem pro pořádání sportovních akcí. Umím si představit i rozšíření o možnost malého kempu, což by mohlo zpětně přinést aspoň nějaké finance na provoz.

V zimě samozřejmě využít podmínek pro lyžování, když to sníh dovolí. Pro učení pro malé děti je to ideální prostor - jen škoda, že není o 200, 300 m výše. Na druhou stranu je velmi dobře přístupný, ne každý má čas a finance dostat se s dětmi do Bedřichova. 

Jan Hruška (Piráti)

Vesecký areál se postupně stal oblíbeným místem pro procházky i sportovní aktivity. Osobně jsem si oblíbil zdejší výborné fotbalgolfové hřiště. Doporučuju. Rád zde drandím i s kočárkem a při cestách po okolí vnímám, že východní část areálu směrem k Lučnímu potoku je zcela nevyužitá a čeká na probuzení. V okolních lesích směrem k Císařskému kameni jsou neoficiální cyklotraily, tak se nabízí je propojit s Veseckým areálem, kde může být cyklozákladna. Umím si zde představit pumptrack i lanové centrum. Rozvoj sportovního areálu ale musí být citlivý, aby se zachovala místní poklidná atmosféra a nestal se z něho lunapark. Co mi chybí, je napojení Veseckého areálu na městskou hromadnou dopravu.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Areál Vesec má nepochybně ohromný potenciál. Dlouhodobě je aktivně využívaný a podle čísel návštěvnosti, která mám k dispozici, jde jednoznačně o nejoblíbenější sportovní a odpočinkový přírodní prostor na území Liberce. Jak konkrétně by se měl do budoucna profilovat by podle mě měli rozhodnout především občané. Umím si představit, že na toto téma připravíme veřejnou anketu, abychom od lidí získali co nejvíce podnětů a tipů. Každý může mít trochu jinou představu, nicméně každý podnět je pro nás cenný.

Navíc máme skvělý nástroj, a sice participativní rozpočet, kde už v příštím roce utratíme další miliony korun právě za náměty od občanů, kteří se aktivně zajímají o své okolí a život ve městě.

Pokud někdo má už nyní konkrétní návrh na vylepšení vybavení a zázemí veseckého areálu, je to ideální příležitost, jak nás na to upozornit.

Na druhou stranu je třeba připomenout, že už samotná výstavba areálu před lety vyšla na více než 400 milionů korun. Proto je třeba začít více přemýšlet i nad tím, jak vloženou investici alespoň částečně a rozumně získat zpět do městského rozpočtu. Každý rozumný hospodář by přeci s takto lukrativním místem měl umět zacházet tak, aby do jeho rozvoje nejen investoval, ale také z něj něco získal.

Petr Židek (ODS)

Těch směrů na využití areálu ve Vesci může být několik. Je důležité stanovit si dlouhodobý plán rozvoje areálu. To znamená, formovat a doplňovat areál ve Vesci o jednotlivé aktivity tak, aby to z pohledu dlouhodobého rozvoje, a ve směru k potřebám a požadavkům především obyvatel Liberce bylo logické. Samotný areál je poměrně rozsáhlý a bylo by škoda nevyužít jeho možnosti, které nám nabízí. Budeme rádi, pokud jeho rozvoj bude veden k co nejširší skupině uživatelů. Pokud se budeme bavit o tom, co by tam mohlo přímo vzniknout, tak jsou to následující možné projekty: stanoviště pro karavany, kynologické cvičiště, lezecká stěna, workoutové hřiště. Může zde fungovat půjčovna kol a koloběžek, a řada dalších věcí. Ten areál prostě poskytuje mnoho prostoru k rozvoji.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, vesec, areál, rasav, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co s areálem ve Vesci?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.