Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaký byl rok 2022 z pohledu libereckých zastupitelů

Rok 2022 se rychle blíží k závěru, a tak je na čase trochu bilancovat. Proto se Liberecká Drbna jednotlivých zástupců zastupitelských klubů zeptala, jaký byl pro Liberec uplynulý rok. Stalo se toho opravdu hodně.

Otázka tedy tentokrát zněla: Jak hodnotíte rok 2022 z pohledu Liberce?

Odpovědi řadíme tak, jak nám v čase dorazily do redakce. Na otázku neodpověděla Šárka Prachařová (ANO).


Milan Šír (SPD)

Hodnocení roku 2022 z pohledu Liberce je velmi složité. Náš život ovlivňovalo mnoho faktorů. Konflikt na Ukrajině, cenový šok u energií a významný byl fakt, že se konaly komunální volby. Podařilo se dokončit řadu staveb ve městě, ne však všechny. Zejména dopravní stavby, rekonstrukce plynovodů a vodovodů trvají příliš dlouho a velmi obtěžují liberečáky. Kdo jezdí do Německa nebo Polska vidí, že to jde jinak, zejména rychleji. Na druhou stranu bych chtěl pochválit údržbu veřejné zeleně. Dělají se tam věci, které dříve nešly dělat. Liberecký bazén, to je fenomén. Snad se v nadcházejícím roce 2023 dočkáme posunu v tomto případě.

Bylo zvoleno nové Zastupitelstvo města. Jsme jeho součástí. Budeme podporovat vše pozitivní, co bude ve prospěch občanů našeho města. Rok 2022 se chýlí ke konci. Přál bych si, aby při podobném hodnocení uplynulého roku 2023 jsme mohli konstatovat pozitivní změny.

Zastupitelé zvolení za SPD přejí všem Liberečákům klidné Vánoce, do nového roku zdraví, štěstí a spokojenost.


Petra Břeňová (ODS společně se Sportovci)

Na začátku roku 2022 jsme si všichni určitě přáli a těšili se, že tento rok bude konečně zase „normální“.

Bohužel. Nikdy nezapomenu na 24. únorové ráno, kdy jsem otevřela internet a první zprávou byla informace o vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny. Okamžitě jsem si vzpomněla na vyprávění mých blízkých o srpnu 1968. Nejistota a konec mým ideálům, že bude po 2 letech klidněji.

Z pohledu města hodnotím rok 2022 jako velmi těžký. Ani jsme se nestačili vzpamatovat z covidové doby, která významně ovlivnila městský rozpočet, a už počítáme zvýšené náklady, hlavně na energie, které ovlivní roky další.

Za největší úspěch tohoto roku rozhodně považuji převody podílů města na bytová družstva a dodržení smluv, které byly před 20 lety, v dobré víře, uzavřeny. Družstevníci se tak, po 3 letech nejistoty, dočkali konce tahanic o svůj majetek. Třešničkou na dortu bylo schválení novely zákona o dani z příjmů, díky které bude daň u bezúplatných převodů z obcí osvobozena.

Dalším velkým úspěchem je určitě dokončení rekonstrukce Liebiegova paláce, jehož stav byl mnohem horší, než se původně předpokládalo. Zachránil se tak další skvost v centru města, který bude sloužit všem jeho občanům. Na jaře se do něj přestěhuje Komunitní středisko Kontakt, ke kterému se během příštího roku přidají další organizace, poskytující sociální, volnočasové a vzdělávací aktivity.

Dovolte mi, abych k bilancování přidala i přání. Všem nám přeji především klidné svátky vánoční a do nového roku hlavně zdraví, štěstí a lepší mezilidské vztahy.


Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem)

Jsme politici a tak si dovolíme rok 2022 zhodnotit politicky. Jako jednu z nejdůležitějších záležitostí pro Liberečany v roce 2022  tak vnímáme komunální volby. Z tohoto hlediska lze o roku 2022 mluvit jako o roku velkých nadějí. V kampani nešetřily jednotlivé politické strany sliby. Ať už šlo o opravu bazénu, vybudování tisíců bytů, rekonstrukci lanovky na Ještěd, vybudování náplavky na Rybníčku, zřízení domu sociálních služeb v budově bývalého Skloexportu, revitalizaci sídlišť, atd... Nezbývá tedy než si popřát, aby nezůstalo jen u slibů. 


Jan Hruška (Piráti)

Rok 2022 byl jak pro Liberec, tak pro celou Českou republiku složitý. Kvůli rozpoutanému konfliktu na Ukrajině přišly do našeho města tisíce uprchlíků. Velká energetická a finanční krize výrazně zasáhly liberecké občany i správu města. Uplynulý rok však také otevřel nové příležitosti. Piráti se poprvé dostali do městského zastupitelstva a vstoupili do městské rady s cílem vytvořit z Liberce lepší místo k žití. Dávno před volbami jsme se aktivně snažili zpříjemnit Liberec všem jeho obyvatelům. Pravidelně jsme vařili guláš pro potřebné, zapojovali se do akce “Ukliďme Česko”, během níž jsme zbavovali město odpadků. Ti z nás, kteří mohli, u sebe ubytovali válkou sužované ukrajinské občany. Tuto naší práci se snažíme odvádět i na radnici. V příštím roce budeme nadále pokračovat ve všech našich občanských aktivitách. Na radnici chceme prosadit dostupnější bydlení pro všechny a zároveň chceme více zapojit liberecké občany do správy našeho města. To jsou naše hlavní cíle do roku 2023. Přejeme si, aby byl klidnější, než ten letošní.


Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Pokud by uplynulý rok v Liberci mělo charakterizovat jediné slovo, pak za mě je tím slovem STABILITA. I přes řadu starostí, které naše město nepochybně má, v uplynulém roce dokázalo naplnit většinu důležitých očekávání, které vůči němu občané mají. 

Po 15 letech jsme dokončili územní plán, rozjeli důležitou revitalizaci sídlišť, přičemž první vlaštovkou jsou Ruprechtice, nebo vyhlásili druhé kolo participativního rozpočtu, kde podle návrhů od občanů měníme prostředí města k lepšímu. Mám velkou radost z toho, jak se lidé do této aktivity zapojují. Budeme v ní pokračovat a dokonce na ní uvolníme výrazně více peněz.

Ne vše se ale podařilo. Nepovedlo se třeba včas dokončit rekonstrukci ulice Javorová u zoo, Františkovská v dolním centru, nebo Fučíkova u přehrady.

Povedla se naopak křižovatka Žitavská a Švermova, kde jsme zrychlili stavbu o 30 dnů a ušetřili milion korun.

Po 20 letech jsme převzali plavecký bazén a s relativně nízkými náklady dokázali udržet jeho provoz. Ukazuje se, že ho využívá čím dál více návštěvníků. Podle čísel z listopadu bude návštěvnost rekordní za celou jeho historii. A to i přesto, že nás čeká jeho náročná a nákladná rekonstrukce.

Věřím, že lidé ocení i na první pohled nenápadné maličkosti. Například větší počet stromů v centru města. Nově jsou třeba v Moskevské ulici. To jsou drobnosti, které zlepšují veřejný prostor a prostředí, ve kterém se lidé dnes a denně pohybují.

Zároveň mě těší, že Liberec jako jedno z mála měst v ČR dokázal v roce 2022, kdy všechny trápí energetická a ekonomická krize, udržet ceny všech důležitých služeb pro občany na přijatelné úrovni. To se týká například MHD, daní, místních poplatků, ubytování apod. Žádný z nich jsme letos nezdražili, což významně pomohlo občanům v tom, že se jim nezvýší jejich životní náklady.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, rok 2022, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/31482-zivot-v-libereckem-kraji-vyrazne-zdrazi-vic-daji-lide-za-energie-teplo-i-vodu.html

Neděle, 18. prosince 2022, 17:07Odpovědět

Mistře Zámečnický, dohodněte se laskavě s tím kretenem na kraji, co vypouštíte a v jakém časovém rozmezí na Pindě. Fakt nás to vaše LEVNO a nedohodnuté energie akorát nasírá. Nevypadá to dobře. A vy ostatní na radnici jste tam proč? ODS se Sportovci a kraječem Červinkou? Pirát na potápějící se lodi, co?

Neděle, 18. prosince 2022, 17:07Odpovědět

A jejda. Metrostav je definitivně v hajzlu. Tak to by mě zajímalo, jestli někdo dodělá alespoň ty Ruprechtice :-D Nechce Zámečník založit firmu? Něco jako Rathové v.o.s. Sídlo může mít v bývalé galerii :-D

Neděle, 18. prosince 2022, 17:02Odpovědět

Hele a co planety, opona, Čapek, Hašek :-D? Jste další na řadě. Jestlipak víte, komu z vás by nejdřív rozbil držku Liebieg, Clam-Gallas, Kostka, Šamánek, Burian? Plus pár stavitelů by vlítlo na vrchního analfabeta Jaňdourka za ty sračky po městě. A to si pište, že by na vás ve výsledku všichni poslali střelce... Ono ty kancly v přízemní Střelnici by jim asi moc nešli pod lauf. Nakonec i ten čestný občan Henlein by o sobě dal vědět.

Pátek, 16. prosince 2022, 22:16Odpovědět

Se Skloexportem jste neudělali nic, Uran jste (spolu se státním průserářem Metrostavem, který nedodělal ani co měl v Ruprechticích) zabili, autobusák stále ostuda, kostel Máří Magdalény, přestože je u soudu (viďte Půto), někdo předělává k obrazu svému, Hokejka parkoviště načerno :-D, jednosměrky jste naštěstí nemohli v Pavlovicích dokurvit, bazén na Františkově mrtvý, městský v hajzlu, vypatlané permanentky, které ani nejste schopny prodávat jako dárek k Vánocům, přehrada, která se stavěla rok, zavřete na tři, idiotské plány superpodnikatele Zámečníka stran lanovky, v bývalé galerii se teprve uvidí, komu bude sloužit (komu slouží Šolci Centrum Buriana?, kdy to vybalíte), investice/dluh na 2023 jako prase, MHD dražší bude stejně jako popelnice (ale hodnotíte přeci 2002, že pane předsedo?). kriminalita vzrostla o 100 %, ale starosta Zámečník tomu říká stabilita, (asi stejná, jako s hejtmanem včas smluvili energie, uvidíme v lednu, ty vole). A volby Liberec/Jablonec? Koaliční svině... Zkurvený město už od Kittnera.

Pátek, 16. prosince 2022, 21:57Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Jaký byl rok 2022 z pohledu libereckých zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.