Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vypadne náplavka ve Vratislavicích z balíku projektů ITI? Nahradit ho může oprava Gagarinky

Skoro tři miliardy korun může v příštích letech získat z evropských dotací aglomerace Liberce, Jablonce a okolních obcí. Jedním z projektů je i náplavka ve Vratislavicích, která potřebuje z dotací 70 milionů. To se ale nelíbilo liberecké opozici, která chtěla projekt nahradit jiným, a to opravami libereckých sídlišť. Vládní koalice nejprve bod k výměně projektů odmítla zařadit na program jednání, sám starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro LK) pak ale zastupitelům poslal e-mail s informací, že nemá problém projekt náplavky vyměnit za jiný.

Podle opozice je projekt náplavky nesmyslný a dotace by měly získat projekty potřebnější. „V projektu se předpokládá vybudování čtyř nových lávek přes Nisu na úseku dlouhém pouhých 200 metrů. Lávky přitom směřují do uzavřeného areálu Intexu, jejich smysl je zcela nepochopitelný. Dále budou vybudována tři pobytová schodiště, ze kterých bude možné sledovat za řekou pouze oprýskané zdi sousedního areálu Intex. Taktéž se zde plánuje vybudování dvou veřejných prostranství vklíněných mezi řeku a tovární budovy, navíc na pozemcích, které momentálně ani nepatří městu, nýbrž společnosti Intex. To vše v území, kde je dnes minimální pohyb lidí. Taková velkorysá investice do veřejného prostranství zde tak nemá smysl,“ uvedl v tiskové zprávě zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Kino Varšava i náplavka ve Vratislavicích. O evropské dotace v programu ITI bude usilovat sedmdesát projektů

Zatím 70 projektů bude usilovat o evropské dotace v programu integrovaných územních investic (ITI) pro aglomeraci Liberec - Jablonec. Ze tří operačních programů chtějí získat 2,8 miliardy korun. Vyplývá to z akčního plánu strategie ITI Liberec –...

Ještě na začátku zastupitelstva se ale zdálo, že měnit se nebude nic, koalice bod, kde se mělo o výměně projektů diskutovat, odmítla schválit na program jednání. Jenže zastupitelům následně přišel e-mail od starosty Vratislavic Pohanky s tím, že náplavka v balíku projektů ITI být nemusí.

„V minulém týdnu jsem se podrobně seznámil se studií revitalizace sídliště Gagarinova. Nežijeme ve vzduchoprázdnu a jakkoliv jsem vratislavickým starostou, tak jsem i zastupitelem a občanem našeho krásného města Liberce. Ač si i nadále stojím za tím, že projekt vratislavické náplavky dává velký smysl, vnímám projekt revitalizace sídliště Gagarinova pro Liberec jako naléhavější,“ píše v něm.

Pohanka je tak připravený projekt sídliště Gagarinova předřadit před vybudování vratislavické náplavky. To se ale povede pouze v případě, že bude projekt sídliště připravený do takové míry, aby mohl být na seznam projektů přidaný. „Nyní záleží na hlavně dvou věcech. Náměstek pro architekturu Jiří Janďourek musí zrychlit přípravu projektu revitalizace sídliště Gagarinova. To není nic nereálného – čas na realizaci je daným dotačním programem až do roku 2029. Za druhé musí starosta Pohanka dodržet své slovo a nestáhnout dotační peníze pro svou náplavku,“ dodal Felcman.

Peníze na školy i kino Varšava

ITI Liberec – Jablonec nad Nisou zahrnuje 47 obcí. Zatím se uvádí, že pro celou oblast by mělo být k dispozici zhruba 1,326 miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), asi miliarda z Operačního programu Doprava a 180 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

Liberec chce z IROP získat 50 milionů na navýšení kapacity MŠ Stromovka, 80 milionů na modernizaci ZŠ Jabloňová či 49 milionů na rekonstrukci ZŠ U Soudu. Peníze chce město využít i na výstavbu bytů, opravu kina Varšava, revitalizaci Tržního náměstí nebo přestavbu zchátralého Technikova pavilonu na výstavišti na infocentrum. Na výstavbu cyklostezky z Liberce do Hodkovic nad Mohelkou by mělo jít 40 milionů a obdobná částka i na cyklostezku mezi Jabloncem a Rychnovem u Jablonce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mjolk architekti

Štítky projekty iti, liberec, jablonec, vratislavice, náplavka, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypadne náplavka ve Vratislavicích z balíku projektů ITI? Nahradit ho může oprava Gagarinky  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.