Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zdražení má zlepšit parkování v centru Liberce. Situace se nezmění, jen vytahá z lidí více peněz, kritizuje opozice

Řidiči parkující na placených stáních v Liberci si od příštího roku připlatí. A to poměrně výrazně, v nejdražších zónách zaplatí za hodinu osmdesát korun. Cílem zdražení je, aby ve městě parkovalo méně aut, radnice chce také více obyvatel zlákat k využívání MHD. Tu ale od nového roku zdraží také.

Ceny za parkování radnice naposledy zvedla od listopadu 2020, a to podle typu zóny od pěti do deseti korun. Od ledna stoupnou od deseti do 40 korun za hodinu. V Liberci jsou placená parkoviště rozdělená do čtyř základních tarifních pásem. V nejžádanější červené zóně v centru města stoupne cena za hodinu ze 40 na 80 korun, v nejlevnější zelené zóně s možností celodenního parkování vzroste hodinová sazba z deseti na 20 Kč a denní ze 30 na 80 Kč.

„Je to citelné zdražení, to já nezastírám, a byla kolem toho velká politická diskuse. Problém je v tom, že míst k parkování v Liberci je velký nedostatek. A jak jinak to regulovat než cenou," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Podle opoziční zastupitelky Anny Kšírové (Liberec otevřený lidem) ale takové opatření jen vytahá z lidí více peněz. „Pokud ale bude v centru i nadále stejné množství parkovacích míst pro dojíždějící, situace se nezmění, jen na to doplatí ti nejchudší,“ řekla.

Cena jízdného v MHD v Liberci nejspíš od příštího roku stoupne

Liberec nejspíš od příštího roku kvůli rostoucím nákladům zvýší ceny jízdného v MHD. Dražší budou jak jednorázové jízdenky, tak i předplatné kupony. Radní města zatím schválili záměr.

Podle ní by se počet parkujících aut v centru zmenšil jen v tom případě, pokud by se změnil podíl placených a rezidentních stání. „Ze strany rezidentů opakovaně zaznívají stížnosti, že je parkovacích míst v centru nedostatek. Pro centrum města představují největší zátěž především dojíždějící z okrajových částí města či okolí Liberce. Ty bychom měli primárně motivovat k využívání hromadné dopravy,“ dodala zastupitelka.

Právě zvýšené využití hromadné dopravy je podle Šolce dalším cíle zdražení parkování v Liberci. Jenže radnice chystá zdražení i jízdenek na MHD. Pokud zdražení MHD projde, lidé nově za elektronickou jízdenku zaplatí o čtyři koruny více, tedy 28 korun, cena papírové jízdenky pak vzroste z 24 na 34 korun.

 „Zdražování parkování v centru města je logický krok, pokud chceme lidi motivovat k využívání MHD. Nedává ale žádný smysl zároveň razantně zdražit i veřejnou dopravu. Liberecká radnice se v tomto ohledu projevuje, jakoby levá ruka nevěděla, co dělá pravá," podotkl opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Liberec provozuje 2518 parkovacích míst, z toho 1435 jsou placená stání a zbytek je v modrých zónách. Loni radnice z parkovného získala rekordních 28 milionů korun, od zdražení očekává nárůst zhruba o 20 milionů. Peníze navíc chce město podle Šolce použít i na nákup nových parkovacích automatů, které by umožnily platbu přes platební karty či euromincemi. Nyní je možné platit hotově jen českými korunami nebo přes mobilní aplikaci či sms zprávy.

Zdraží i modré zóny

Jiné ceny budou i za parkování ve zvláštních tarifních zónách, jejichž počet město zvýší ze dvou na tři. Pro parkoviště v hnědé zóně u zoo, která jsou zpoplatněna od února do konce října, stoupne hodinová sazba ze 30 na 50 korun a místo čtyřhodinové sazby za 50 korun bude nově celodenní parkování za 200 korun. Parkování v černé zóně u krematoria bude dále prvních 90 minut zdarma, ale každá další hodina bude stát 30 korun. Nyní to je 15 korun. Z 50 na 100 korun pro černou zónu stoupne cena za celodenní parkování. Novou bude bílá zóna pro Pastýřskou ulici, kde radnice modernizuje parkoviště. Po dokončení bude v režimu P+R s hodinovou sazbou pět korun a celodenní 50 korun.

Dražší bude i parkování v takzvaných modrých zónách pro držitele parkovacích karet. Čtvrtletní poplatek pro rezidenty za první vozidlo stoupne z 600 na 800 korun a roční sazba z 2000 na 3000 Kč, za druhé z 6000 Kč na 12 tisíc korun a za třetí z 12 tisíc na 24.000 korun. V modrých zónách mimo centrum vzroste roční poplatek za parkování z 500 na 600 korun.

V oranžových návštěvnických zónách v Praze zaplatí řidič za hodinové stání v prvním pásmu 80 Kč, v druhém 60 Kč a ve třetím 40 Kč. Ve státní svátek či o Vánocích se v druhém a třetím pásmu snižuje vždy o dvacetikorunu. V Brně mohou návštěvníci parkovat na okraji historického centra v několika podzemních garážích, kde se hodinová sazba pohybuje od 30 do 40 korun, a několik míst je i na povrchu, kde je první hodina zdarma a každá další za 30 korun. V zóně zpoplatněného parkování v Hradci Králové, která zahrnuje centrum a širší střed města, stojí hodina parkování na ulici podle lokality deset nebo 20 korun. Nejvyšší cena 30 korun za hodinu je na Velkém náměstí v historickém středu města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, parkování, parkoviště, mhd, zdražení, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Neskutečné, je to stále dokola! Proboha, co více na radnici myslet na lidi a ne jak z nich tahat peníze! Zdražování určitě není cesta jak zlepšit parkování!

Pondělí, 23. října 2023, 11:15Odpovědět

K L

Pane Šolci, a co když se ukáže, že zdražení parkování kýžený výsledek nepřinesl? Dojde ke zlevnění na původní cenu?

Čtvrtek, 19. října 2023, 07:33Odpovědět

Jirka Kaa

Problém je , že v ulici kde máte zaplacené stání jakožto resident je stejně většinu dne plno a na dotaz proč s tím město a jeho nástroj Městská policie nic nedělá je odpověď , že to není vyhrazené stání pro rezidenty , ale platíte jen za možnost tam zaparkovat. Tj . pokud je plno máte smůlu. Nehledě na to , že třeba zrovna u nás je firma spojená nějakým způsobem s městem, má vlastní parkoviště které pronajímá a lidé z firmy přes den zabírají místo rezidentům. Když soused volal, že nemá kde zaparkovat zvláštním způsobem se nejdříve vyprázdnila hromadně firma a po čtvrt hodině teprve přijela MP kontrolovat. Jen mimochodem na MP je to cca 3 minuty pěšky.

Čtvrtek, 19. října 2023, 04:54Odpovědět

Lea Fidlo Gharuba

Je to špatný nápad už teď je to předražené.Situace v centru se ještě zhorší nebude tam nikdo chodit pouze do obchodních center jako je Glóbus a Nisa

Čtvrtek, 19. října 2023, 03:42Odpovědět

Jan Strapina

Peníšky,zlátášky,milášci moji,jak by zašišlal Glum z Pána Prstenů!Co dodat!!!!!!!!!

Středa, 18. října 2023, 16:39Odpovědět

Zdražení má zlepšit parkování v centru Liberce. Situace se nezmění, jen vytahá z lidí více peněz, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.