Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Veřejné forum jako hlas obyvatel města. Slyší ho radnice?

Několik posledních let probíhá v Liberci Veřejné forum. Na něm mohou lidé diskutovat o věcech, které chtějí ve městě zlepšit. Z každého fora vyjde seznam toho, co obyvatele města nejvíce trápí. Řeší to pak radnice? Na to jsme se zeptali libereckých zastupitelů.

Otázka tentokrát zněla: Když se podíváte na témata, která obyvatele Liberce trápí a která se umísťují na prvních místech. Daří se podle vás je městu řešit? 

Na výsledky Veřejného fora 2023, ale i na starší ročníky, se můžete podívat tady.

Odpovědi řadíme, jak nám do redakce přišly. Na otázku neodpoveděli Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK), Marek Vávra (ANO) a Svatopluk Holata (SPD)


Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem)

Na veřejném fóru byla vyhodnocena jako tři nejdůležitější tato témata: 1. zklidnění historického centra od osobní automobilové dopravy, 2. komunitní energetika (OZE), 3. nerozšiřování skiareálu Ještěd. Jakožto spolupředseda Strany zelených v Liberci tak mohu s potěšením konstatovat, že nejdůležitější témata pro Liberečany jsou zelená, ekologická. Náš zastupitelský klub ale bohužel v koalici není, tu tvoří Starostové, ANO, ODS a Piráti. A jejich politika je v mnohém přesně opačná, než jaké jsou výsledky veřejného fóra. Jsme jediní, kteří v zastupitelstvu odmítají změnu územního plánu, která má umožnit rozšíření skiareálu Ještěd. Koalice její pořízení ovšem schválila. Jsme jediní, kteří kritizují stavbu parkovacího domu u krajského úřadu, která do centra přivede další automobily. Koalice tento projekt ovšem podpořila. Pozitivně tak můžeme hodnotit jen určitý posun v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů energie ve městě. Zde radnice připravila projekt na prvních 10 instalací na střechách městských budov.

Petr Židek (ODS)

Předně je potřeba říci, že se jedná o velmi úzký vzorek. Pokud se nepletu, tak se veřejného fóra účastnilo asi 80 občanů (počítáno včetně úředníků magistrátu). Pokud dobře počítám tak je to 0,0008% obyvatel Liberce. Pro mne je to velmi malý vzorek a rozhodně se nedá říci, že by se jednalo v rámci výstupů o něco, co bychom mohli říci, že toto jsou ty věci, které pálí většinu obyvatel. Moje zkušenost je taková, že na fóru takového typu často zaznívají věci, které trápí určitou úzkou skupinu obyvatel, ale většině ostatních důležité nepřijdou. Rozhodně tím, ale nechci říci, že by pro nás nebyly názory lidí, kteří si najdou čas a přijdou s námi na veřejné fórum diskutovat důležité. Naopak, je to fajn, a je to právě prostor pro diskuzi a vysvětlování. Pro mne byla velmi zajímavá diskuze o větším zpřístupnění školních hřišť pro širokou veřejnost, kde se to potkalo i s mým záměrem, který připravujeme.

Jan Hruška (Piráti)

Zklidnění dopravy v centru města. To je vítězné téma Veřejného fóra, na kterém měli lidé příležitost sdělit, co by se mělo v Liberci zlepšit a na co se má vedení města zaměřit. Situace je skutečně neúnosná. Jako první krok je stavba propojky Nové Pastýřské, která odstartovala a odvede část dopravy z horního centra. Tím může začít postupné zklidňování středu města, třeba na náměstí před Šaldovým divadlem. 

Co se týče dostupného bydlení, pokračujeme v rozšiřování městského bytového fondu. Otevřeli jsme Na Žižkově dům se 49 byty, kde najde domov až 150 Liberečanů a budeme pokračovat druhou etapou. Zároveň spouštíme Libereckou nájemní agenturu, přes kterou chceme dostat na trh prázdné byty. Souvisí s tím i komunitní energetika, protože s přijetím novely zákona o obnovitelných zdrojích se nám otevře cesta, jak propojit město s občany i energeticky.   K rozšiřování sjezdovek na Ještědu se osobně stavím skepticky.

Hodně témat si všímá veřejného prostoru kolem nás, protože lidem záleží na tom, jak město vypadá. Ať už nevyužité budovy, prostor pro volný čas mládeže nebo legální plochy pro streetart. Některé rekonstrukce jsou na roky a stojí miliony, ale třeba u streetartových ploch stačí, abychom s tématem pracovali a plochy určili. Myslím, že jedna nová by mohla vzniknout ve skateparku. 

Veřejné fórum je výborná forma, jak dát Liberečanům prostor se vyjádřit. Výsledná témata si budeme ještě v průběhu listopadu ověřovat formou ankety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Však já Vám, mistře Židku, ten vzorek rozšířím... Začněte se chovat jako chlap, nebo se přidejte k partě Dlouhýho, Širokýho, Bystrozrakýho a d'Artagnana. Je čas si vybrat.

Středa, 1. listopadu 2023, 10:25Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Veřejné forum jako hlas obyvatel města. Slyší ho radnice?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.