Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaký byl rok 2023 podle libereckých politiků? A co očekávají od toho příštího?

Blíží se konec roku a je čas bilancovat. Proto se redakce Liberecké Drbny libereckých zastupitelů zeptala, jak letošní rok vnímají. Co se povedlo, nebo nepovedlo. A co očekávají od roku následujícího?

Otázka tentokrát zněla: Jaký byl pro Liberec rok 2023 a co očekáváte od roku 2024?

Odpovědi řadíme podle času, v jakém nám do redakce dorazily. Na otázku neodpověděl Jan Hruška (Piráti) a Marek Vávra (ANO).


Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Náročný, ale úspěšný. Zpřístupnili jsme Liebiegův palác, dostavěli 50 nových bytů, investovali do vzdělávání a sportu. Máme například dvě zbrusu nová a moderně zrekonstruovaná sportoviště pro žáky základních škol Kaplického a Broumovská. Provedli jsme rekonstrukci ulic Javorová, Purkyňova, Slovanské údolí, Fučíkova a další. Ale také zlepšili veřejný prostor na Fügnerce i bezpečnost a pořádek ve městě.

Ač neradi, souhlasili jsme s návrhem dopravního podniku na úpravu sazeb jízdného MHD, takže ceny se od ledna změní. Ale prosadili jsme, že celoroční kupon Liberečané budou mít za cenu, kdy za 1 den a při neomezeném počtu jízd zaplatí pouze 11,- korun.

Stejně tak jsme téměř na stejné úrovni udrželi i cenu za teplo pro 15 000 libereckých domácností. A následující dva roky nás čeká miliardová investice do dalšího rozšíření horkovodu.

Ke zdražování jsme nepřistoupili ani u komunálního odpadu. To vše jsou rozhodnutí a kroky, kterými jsme letos pomohli našim občanům, aby nemuseli v době krize sáhnout více do svých peněženek.

Co se roku 2024 týká, chceme zahájit náročnou rekonstrukci plaveckého bazénu, dokončit a ve spolupráci s Povodím Labe, s. p., navázat na další etapu revitalizace liberecké přehrady, zrekonstruovat a lidem zpřístupnit nové a mnohem důstojnější zázemí autobusového nádraží. A to včetně odstranění ohyzdných mobilních buněk, které občany štvaly několik let.

Mimo jiné budeme usilovat i o odkup pozemků pod lanovkou na Ještěd a uděláme maximum pro to, aby se její provoz co nejdříve obnovil. Do toho nás čekají další rekonstrukce a stavby. Tak nám držte palce.

Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem)

Rok 2023 byl v zásadě fajn. Bylo hezké léto, dostatečně zapršelo, takže nebylo ani moc sucho jako často minulé roky. Neřešile se žádné zásadní pohromy, covid byl už pryč, žádné povodně, ani jiné větší katastrofy. Ceny energií se zklidnily, inflace byla sice pořád vysoká, ale aspoň pomalu klesala. Jak to zní vše pohodově, z té bilance ale zároveň cítím, že to všechno bylo vlastně napínavé, rozhodně ne samozřejmé. A nemělo by nás to tudíž ukolébat. Všichni si pomalu uvědomujeme, že žijeme v rozkolísaném světě. Klimatická změna bude přinášet stále razantnější výkyvy počasí, takže vlny veder, sucha či povodně dříve nebo později zase přijdou. S nestabilitou klimatu souvisí i nestabilita ve světě, ať už jsou jejími důsledky uprchlické vlny, válečné konflikty či nutnost složité a drahé transformace energetiky. A co tedy očekávám od roku 2024? Čekají nás důležité volby do evropského parlamentu a do krajského zastupitelstva. Vzhledem k výše popsanému chci věřit, že v nich budou úspěšní politici, kteří si vidí dále než na špičku svého nosu

Petr Židek (ODS)

Dovolím si hodnotit úspěšnost roku 2023 pro město Liberec z pohledu své gesce, tedy za správu majetku a sport. Připomenu pár důležitých bodů. Z kraje roku jsme schválili po čtyřech letech jednání Smlouvu o narovnání se společností Interma Byty. Smlouva městu zajišťuje po dobu 18 let přednostní možnost obsazování 256 bytů. Byl vyhlášen Sportovní fond 6.1, ve kterém se nám oproti předchozímu roku podařilo dosáhnout zvýšení příspěvku na jednoho sportovce z původních 1000,- na 2000,-, což výrazně pomohlo sportovním klubům přečkat ztížené období. Radou města byla schválena tzv. VIZE 2030+, v níž jsou vyjmenovány stavby a sportoviště, která by měla vzniknout v areálu Sport Parku u arény. V červnu byl Schválen postup a harmonogram v rámci projektu "Rekonstrukce a stavební úpravy Městského plaveckého bazénu v Liberci" a následně bylo vypsáno zadávací řízení na dodavatele stavby, který by měl být znám na začátku roku 2024. Jde o největší akci města v jeho historii. Byla otevřena dvě zbrusu nová a moderně zrekonstruovaná sportoviště u základních škol Kaplického a Broumovská. Probíhá modernizace ZŠ Jabloňová, byl zahájen proces přístavby ZŠ Ostašov. Na řadě ZŠ a MŠ proběhly výměny oken, otopných systémů, renovace soc. zařízení apod. Podařilo se nám podpořit zajímavé sportovních akce, např. Mistrovství světa juniorů v hokejbalu 2023, Jizerskou 50, Sportfilm Liberec, Letní mistrovství České republiky juniorů 2023 v plavání, Svijany Open 2023, MS v agility, Road Classics a řadu dalších. A co očekávám od roku 2024? Těch věcí je celá řada, přesto zmíním z mého pohledu tu hlavní. Budu rád, když se nám v roce 2024 povede úspěšně vybrat dodavatele a zahájit rekonstrukci plaveckého bazénu. Je to věc, na které nám všem ve vedení města velmi záleží.

Svatopluk Holata (SPD)

Letošní rok byl pro mnoho z nás náročným obdobím, ve kterém jsme čelili mnoha výzvám. Nejvíce nás všechny zasáhlo zdražování způsobené současnou vládou, její nekompetentností a nečinností.

Naše město Liberec se v oblasti dopravy dočkalo dokončení opravy průtahu, ovšem zácpy na komunikacích nepolevily. Jednoznačným viníkem je dlouhodobě zanedbaný rozvoj kapacitních městských komunikací, odstraňování závad na nich, neřešení plynulosti a bezpečnosti včetně budování mimoúrovňových křižovatek v místech, která si to zaslouží.

V oblasti kultury proběhly významnější oslavy 140 let Divadla F. X. Šaldy, k výročí 130 let radnice byla vydaná série 130 ks stříbrných pamětních medailí, připomnělo se jubileum 50 let Ještědu, v Technickém muzeu Liberec se objevil unikátní historický automobil RAF 18/22 vyrobený okolo roku 1909 zapůjčený Národním technickým muzeem a mnoho dalších akcí u kterých jste byli.

Krajská nemocnice Liberec zahájila stavbu Centra urgentní medicíny s parkovacím domem což se projevilo v omezení dopravy na přilehlých komunikacích. Komplikace lze očekávat i v následujícím roce a co se bohužel dozajista dostaví je i nárůst ceny stavebních prací nejen u tohoto komplexu budov, s tím související potřeba navýšení příspěvku města na tuto akci atd. a podobnou situaci lze očekávat i v otázce financování přestavby bazénu na Tržním náměstí. Bohužel, pohled na státní a městkou kasu není potěšující. Kde se zajistí peníze?

Hnutí SPD je obecně proti zadlužování společnosti a považuje za nutné změnit rozpočtové určení daní (RUD). Bohužel náš pan primátor, byť deklaruje snahu o toto, není lídrem v otázce řešení situace a pouze se připojil k ostatním kolegům. Co lze očekávat od kraje? Na to jsem se ptal Mgr. Michala Švarce, který mi sdělil: „Snahy o změnu rozpočtového určení daní se týkají nejen města Liberce. Tlak napravit nepoměr mezi Prahou, Brnem a ostatními městy bude sílit. Při pokusech o narovnání tohoto stavu oceňuji a podporuji aktivity současného hejtmana M. Půty. SPD jako parlamentní strana si uvědomuje potřebu změn a všichni tady v regionu při návštěvách Liberce vidíme nedostatek financí téměř všude.

Určitě je skvělé, že se daří zmodernizovat tramvajovou trať mezi Libercem a Jabloncem, již dříve propojit tato sousední města novou silnicí 1/14 a vnímám velmi pozitivně dění ve Vratislavicích. Krajský úřad by dozajista mohl více podporovat Liberec ve všech oblastech, spoluvytvářet podmínky pro zkvalitnění života v hlavním městě kraje a součinnost při jednání o RUD.

Na závěr mi dovolte poblahopřát všem, nejen občanům Liberce, stálé zdraví a spokojenost do nového roku 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

POLITICKÁ KORIDA: Jaký byl rok 2023 podle libereckých politiků? A co očekávají od toho příštího?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.