Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V roce 2024 budeme volit zástupce do Evropského parlamentu, krajského zastupitelstva i třetiny senátu

Letošní rok bude ve znamení předvolebních soubojů a voleb. Ty nás čekají hned troje. Nejspíš v červnu se po pěti letech budou volit noví zastupitelé do Evropského parlamentu, na podzim současně budeme volit nová zastupitelstva krajů a senátory do třetiny senátu.

První nás čekají volby do Evropského parlamentu, jejichž termín v České republice bude nejspíš 7. a 8. června. Z České republiky má vzejít 21 nových europoslanců. Volební účast v České republice je tradičně nízká a v roce 2019 dosáhla jen 28,72 procent. Ve všech krajích s výjimkou Prahy vyhrálo hnutí ANO, které získalo celkem 21,18 procent hlasů a šest mandátů. Do Evropského parlamentu se dostali i zástupci ODS, Pirátů, STAN/TOP 09, SPD, KDU-ČSL a KSČM.

Myslím, že letošní volby do Evropského parlamentu budou mít mírně vyšší účast, protože se v nich odrazí určitá rozezlenost veřejnosti. Budou určitým referendem o vládě,“ míní politolog Jan Kubáček.

Pro lidi mnohem důležitější však podle něj budou až nadcházející volby do krajských zastupitelstev, jejichž termín zatím určen nebyl. „Nejspíš nás čeká nejkratší předvolební kampaň, záleží na tom, na kdy prezident vyhlásí termín voleb. Pokud se bude chtít vyhnout státnímu svátku 28. září, mohu být už 20. a 21. září, a to by byla hodně krátká kampaň,“ uvažuje Kubáček a dodává, že krajské volby nebudou už tolik referendem o vládě, ale obecně o spokojenosti ve společnosti. Připravit se tak voliči mohou na bleskurychlou třítýdenní kampaň, která bude podle politologa zejména o emocích a konkrétních věcech.

V Libereckém kraji úplně visí ve vzduchu, že to bude tažení všichni proti Půtovi a Starostům pro Liberecký kraj (SLK). Aby Starostové měli volební výsledky a vítězství stejné jako před čtyřmi lety je téměř nehratelné. Skutečně bude záležet na kampani a naštvanosti či frustrovanosti voličů,“ míní Jan Kubáček.

Nejvýraznějšími hráči podle něj budou v krajských volbách SLK, hnutí ANO a pokusí se zaujmout Piráti. „Piráti budou mít obecně ve všech kampaních snahu vytvořit třetí sílu a spíše se distancovat do vlády,“ domnívá se politolog a pokračuje: „ODS stále bude platit daň za Petra Fialu, a to se projeví i v krajských volbách. A žádná další výraznější občanská kandidátka se v Libereckém kraji nerýsuje.

V Libereckém kraji s náskokem dvaceti procentních bodů zvítězili v roce 2020 Starostové pro Liberecký kraj se ziskem 38,57 %. Na druhém místě skončilo s 17,85 procenta hlasů hnutí ANO, třetí místo obsadili Piráti se ziskem 9,86 procenta hlasů. Volební účast byla 40,41 %.

Ve stejném termínu proběhnou také volby do senátu, které se konají každé dva roky a mění se při nich třetina senátorů. Poslední se odehrály v roce 2022 současně s volbami do obecních zastupitelstev. Letos budou voliči v Libereckém kraji vybírat nového senátora za volební obvod Jablonec nad Nisou, kde je nyní senátorem Jaroslav Zeman, který už obhajovat mandát nebude.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky 2024, volby, Evropský parlament, krajská zastupitelstva, senát, Liberecký kraj

V roce 2024 budeme volit zástupce do Evropského parlamentu, krajského zastupitelstva i třetiny senátu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.