Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zasedání vlády v Jablonci nad Nisou bude ve středu provázet demonstrace farmářů

Demonstrace zemědělců spojená s protestní jízdou traktorů bude ve středu provázet výjezdní zasedání vlády v Libereckém kraji. Zástupci velkých zemědělských podniků i malých farmářů z celého kraje se sjedou do Jablonce nad Nisou. Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) a pak i premiérovi Petru Fialovi (ODS) chtějí předat společné memorandum, které podepsali o víkendu čeští, polští a němečtí farmáři, řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Ve společném memorandu vyzývají zemědělci politiky svých zemí k zastavení nepříznivé situace v odvětví. Žádají kromě jiného revizi společné zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí současné podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů ze zemí mimo Evropskou unii, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Žádají okamžité zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny, zvýšenou ostrahu východních hranic a zavedení cel a fytosanitárních kontrol.

Na seřadiště v Jablonci by se měly podle Erlebacha traktory sjet před 10:00. „Poté se zemědělci vydají opakovaně na okružní jízdy městem po předem domluvené trase," doplnil. Protestní jízdy potrvají zhruba do 13:30, kdy jejich zástupci chtějí předat předsedovi vlády Fialovi citovaný dokument. V Libereckém kraji jde už o čtvrtý podobný protest, cílem není podle farmářů znepříjemnit život lidem. „Mnoho z nich si podle jejich reakcí neuvědomuje, že protestujeme i za ně," řekl Erlebach.

Farmáři upozorňují na to, že Česko selhává v soběstačnosti v produkci potravin. Zajištění potravinové bezpečnosti prostřednictvím trvale udržitelného zemědělství, podpory domácí potravinářské výroby a adekvátní úrovně státních potravinových rezerv, je součástí bezpečnostní strategie země. „Téměř padesátiprocentní závislost na dovozu i přes vysoké dispozice zemědělské půdy na obyvatele svědčí, že v této bezpečnostní strategii si nevedeme dobře," dodal předseda agrární rady Libereckého kraje.

Vláda Petra Fialy vyjede do regionů popáté. Naposledy takto zasedala loni v prosinci v Bučovicích na Vyškovsku. Podobě jako na předchozích výjezdech se budou ministři zabývat místní problematikou, investicemi do dopravní infrastruktury a dotačními programy. Podle pozvánky na jednání kabinetu, kterou zveřejnil úřad vlády, tam chce ministr Výborný projednat jedno z opatření k podpoře zemědělců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, zemědělství, vláda, hospodářství, demonstrace, Liberecký, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasedání vlády v Jablonci nad Nisou bude ve středu provázet demonstrace farmářů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.