Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci nesvolali březnové zastupitelstvo. Podle opozice ji chtějí umlčet

V Jablonci nad Nisou se rozhodli nesvolat březnové jednání zastupitelstva. Podle primátora Miloše Veleho (ODS) je důvodem nedostatek materiálů k projednání. Opozici se to nelíbí, podle zastupitelů ANO jde především o snahu zamezit opozici vyjadřovat se pravidelně k dění ve městě.

Vedení Jablonce podotýká, že podle zákona zasedání zastupitelstva svolává primátor nebo starosta dle potřeby, minimálně však jednou za tři měsíce. K jednání musí být dost bodů k projednání anebo lze naopak svolat mimořádné zastupitelstvo, pokud je nutné rozhodnout rychle. Další zasedání jabloneckých zastupitelů tak bude v dubnu.

Důvodem nižší frekvence zasedání zastupitelstva může být i změna schvalování změn v rozpočtu města či novela zákona o obcích od 1. ledna 2024, kdy například některé dary, které doposud projednávalo zastupitelstvo, schvaluje nyní rada města,“ uvádí tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. Připomíná, že Jablonec není jediné město své velikosti, které nesvolává jednání zastupitelů každý měsíc. „Například Karlovy Vary mají v prvním pololetí letošního roku již dopředu plánovaná pouze tři zasedání zastupitelstva města,“ doplňuje tajemník.

Opoziční zastupitelé jsou ale z nesvolání zastupitelstva rozladěni. „Zrušení druhého zastupitelstva města v letošním roce je především snahou zamezit opozičním zastupitelům vyjadřovat se pravidelně k tématům a dění ve městě. Vzhledem k tomu, že stávající koalice s opozicí nekomunikuje jinak než na zastupitelstvu, tak by zrušení zastupitelstva mělo být probráno i s opozičními zastupiteli. Zrušení by pak bylo po dohodě nikoli z vůle 16 zastupitelů. Je to slušnost,“ míní zastupitel za ANO David Mánek.

Domnívají se, že ve městě s 45 tisíci obyvateli je vždy hodně věcí k řešení, aktuálně poukazují třeba na témata bezpečnosti, dotací pro sportovce, výběrová řízení či odměňování zaměstnanců na fakturu.

V minulosti k rušení zastupitelstev nedocházelo, je tedy otázkou, proč je najednou, po 2 letech fungování koalice, málo bodů k řešení. Pracuje snad méně, méně efektivně, její členové tráví čas na cestách, snaží se maximum věcí řešit v rámci Rady města, aby se opozice v rámci jednání zastupitelstva neptala?“ tázají se zastupitelé za hnutí ANO a doplňují, že tak přichází i o možnost tlumočit vedení města vážné podněty směrem k vedení města, které jim přichází do emailových schránek a jedinou možností jak je předat, jsou právě jednání zastupitelstva.

Vedení města však oponuje, například právě kvůli názorům na to, že zastupitelstvo města by mělo projednávat bezpečnostní situaci ve městě. Podotýká, že zastupitelstvo nemá v oblasti veřejného pořádku přímé kompetence a město má zřízenou i komisi pro prevenci kriminality, která může radě či zastupitelstvu předkládat podněty k řešení.

Nesvolání zastupitelstva také nepovažuje za bránění komunikovat veřejnosti s vedením.

Podle zákona o obcích neslouží zasedání zastupitelstva primárně ke komunikaci občanů s vedením města, zasedání je veřejné proto, aby se občané mohli vyjádřit k projednávaným záležitostem. Komunikace s vedením musí být mnohem více operativní. Každý občan může kdykoliv vznést své dotazy na kteréhokoli politika, občané mohou využít i dny otevřených dveří u primátora, a to každou první středu v měsíci. Jablonečané se mohou obracet na magistrát i několika elektronickými kanály,“ dodává mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Mají se zastupitelstva obcí a měst scházet každý měsíc?

Celkem hlasovalo178 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky zastupitelstvo, jednání, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci nesvolali březnové zastupitelstvo. Podle opozice ji chtějí umlčet  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.