Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hejtman Půta odmítá spojování s libereckou kauzou, policii vydal telefon a počítač. Syrovátko je v zahraničí

Po úterním zásahu policie na liberecké radnici a sídle společnosti Syner se objevují další informace. Vysvětlení podal policii také hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), který ale spojení s libereckou kauzou odmítl. Prohlášení vydala společnost Syner, podle které se její spolumajitel Petr Syrovátko před policií neskrývá, ale je na pracovní cestě v zahraničí a s kriminalisty spolupracuje. Ke kauze se poprvé vyjádřil i náměstek primátora Petr Židek (ODS), který má být také jedním z obviněných.

„Chci předejít spekulacím a spojováním s libereckou kauzou. Dvanáct let jsem jako hejtman zvyklý vystupovat otevřeně, mluvit o všech věcech, které vím a chci v tom pokračovat i v tuto chvíli,“ řekl hejtman Martin Půta ve čtvrtek na setkání s novináři. „V úterý jsem Policii ČR byl podat vysvětlení a poskytoval jsem další součinnost. Podepsal jsem mlčenlivost, ale chci konstatovat, že to nijak nesouvisí s kauzou zakázek na liberecké radnici. Není to ani spojeno s firmami a osobami, které jsou teď veřejně zmiňovány,“ dodal.

Policisté vyšetřují tři větve kauzy, ve dvou z nich obvinili sedm lidí, ve třetí zatím nikoho. A právě u této větve podával vysvětlení i hejtman Půta. Týká se plánované výstavby solární elektrárny v Ralsku. Informoval o tom server Náš Liberec. A nepřímo to potvrdil i hejtman Půta „Článek nerozporuji,“ dodal.

Policisté podle serveru byli v úterý i u hejtmana doma. Ani tuto informaci Půta nevyvrátil. „Mohu říct, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu, což jsem učinil, policie poté upustila od provádění domovní prohlídky,“ řekl.

Podle Půty je celý projekt ve fázi předběžných tržních konzultací, které nebyly ukončeny. „Neexistuje zadávací dokumentace, podle které by se elektrárna soutěžila. V samosprávě ani nepadlo žádné rozhodnutí o tom, jakou z těch pravděpodobných možných cest půjdeme, to bude právě předmětem jednání o dokumentu, které uzavře předběžné tržní konzultace,“ vysvětlil.

Je otázka, zda o projektu bude rozhodovat ještě současné zastupitelstvo, protože na podzim jsou volby. „Je to velká otázka na zastupitele, zdali to budeme rozhodovat v tomto volebním období nebo až v tom příštím. Jedná se o opravdu velkou investici, která je pod zvýšenou kontrolou těch, kteří v této zemi kontrolovat mají,“ dodal hejtman.

Státní zastupitelství chce vazebně stíhat dva ze sedmi obviněných v korupční kauze spojené s radnicí v Liberci. Soud se tím bude zabývat dnes, zřejmě odpoledne. Vyplývá to z vyjádření náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové....

Ten reagoval i na dotaz, zda v celé kauze figurují někteří politici zvoleni za STAN nebo Starosty pro Liberecký kraj. „Nesmím mluvit o osobách, které jsem v dokumentech, které mi byly předloženy, viděl. Ale myslím, že mohu mluvit o osobách, které jsem v dokumentu, který mi byl předložen neviděl. A řekl bych, že všechny osoby, na které se ptáte, jsou v tom druhém seznamu,“ řekl.

Jedna z větví kauzy je spojována i se společností Syner, kde policisté v úterý také zasahovali. Jedním z obviněných má být spolumajitel firmy a prezident hokejových Bílých Tygrů Petr Syrovátko. Některá média pak přišla z informací, že policii se s libereckým podnikatelem nedaří spojit. Syner ale v prohlášení odmítl, že by se Syrovátko před policií skrýval.

„Informace, že policie neví, kde se Petr Syrovátko nachází, se nezakládají na pravdě. Od úterního šetření jsou Policii ČR jak společnost SYNER Group, tak i fyzická osoba Petr Syrovátko plně nápomocni a poskytujeme požadovanou součinnost. Petr Syrovátko je na zahraniční cestě a po celou dobu je s příslušnými orgány vyšetřování v kontaktu. V co nejkratším termínu se Petr Syrovátko vrátí do ČR, aby byl nápomocen vyšetřování celé záležitosti, o jeho návratu je Policie ČR průběžně informována,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Paclt.

Poprvé se ke kauze vyjádřil i náměstek primátora Petr Židek (ODS), který má být také jedním z obivněných. „V souvislosti s událostmi, které se odehrály v úterý 9. dubna a které se dotýkají mé osoby, považuji za důležité informovat veřejnost a částečně také korigovat některá dosavadní mediální sdělení. Není pravda, že by na moji osobu byla uvalena vazba. Aktuálně dál pokračuji v práci náměstka pro statutární město Liberec. Vzhledem k příslibu mlčenlivosti a probíhajícímu vyšetřování nemohu jakékoliv dotazy ohledně zásahu policie ČR dál komentovat," uvedl v prohlášení zaslaném médiím.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky hejtman, půta, policie, liberec, kauza, korupce, zakázky, ralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Půta odmítá spojování s libereckou kauzou, policii vydal telefon a počítač. Syrovátko je v zahraničí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.