Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Zelené povede do krajských voleb Milan Starec, bojovník v kauze Turów

O hlasy voličů v podzimních krajských volbách se bude ucházet strana Zelených a kandidovat pod značkou Zelení pro kraj. Lídrem je Milan Starec, který dlouhodobě vystupuje proti rozšiřování polského uhelného dolu Turów. Dvojkou kandidátky je jablonecká náměstkyně Lenka Opočenská a třetí pozici na kandidátce obsadí liberecký zastupitel Jindřich Felcman.

Střední školství, které se nerozvíjí. Nedostatečný počet míst v domovech pro seniory, drahá veřejná doprava či nulový posun v péči o krajinu a životní prostředí. To považují kandidáti za Zelené za nejzásadnější nedostatky současného Libereckého kraje.

Vnímáme, že kraj není řízen žádnou vizí, žádnou koncepcí, nikam nesměřuje,“ shrnul lídr kandidátky Milan Starec, který se rozhodl vstoupit do politiky po zkušenostech, které získal při svém angažmá v kauze kolem rozšiřování dolu Turów a jeho dopadech na okolí.

Až do turowské kauzy jsem o tom nepřemýšlel, ale můj střet s politikou nebyl vůbec hezký. Vstup do politiky pro mě není samozřejmostí ani nutností. Zkušenosti z posledních let mě ale nakonec k tomuto kroku motivovaly. Ve sporu o Turów jsem si naplno uvědomil, že našemu dlouholetému politickému vedení chybí kompetence a představivost, aby dokázali z našeho kraje udělat atraktivní místo k životu a připravit jej pro budoucnost,“ objasnil Starec.  

Prioritami Zelených je životní prostředí a krajina, rozvoj školství, rozvinout chtějí dál komunitní energetiku, v níž podle Zelených kraj zcela zaostává. Zaměřit se chtějí rovněž na veřejnou dopravu, která je podle nich současným vedením kraje špatně řešená. „Dostali jsme se do situace, kdy veřejná doprava je mnohde dražší než individuální doprava autem, což vede k ucpaným hlavním tahům a křižovatkám, a to vidíme v Liberci každý den,“ shrnul Starec.

Vizí strany je, aby kraj byl především zdravý. „Nemyslíme tím v medicínském slova smyslu, ale zdravý ze strany financování, fungování a aby reprezentoval vše, co si pod zdravím lze představit. Chceme se soustředit na všechna bílá místa v dosavadním vedení kraje. Víme, co je potřeba dělat, známe řešení. Věříme, že nám voliči dají příležitost je realizovat,“ popsal kandidát na hejtmana.

Podle Jindřicha Felcmana je krajská politika posledních let ovlivněna tím, co chtějí ti nejmocnější a nejbohatší podnikatelé a korupční kauza na liberecké radnici jen ukázala na ohromnou vazbu místních mocných na politiky.

Nedávný policejní zásah na liberecké radnici a obvinění bývalého náměstka za ODS z korupce jednoznačně potvrdily, že je nutné být stále ve střehu. Nejen v Liberci, ale i na Libereckém kraji. Hejtman Půta a jeho Starostové zde vládnou už 12 let. Poslední roky přitom vládnou prakticky bez opozice, hnutí ANO a SPD jsou v zastupitelstvu naprosto pasivní. Podezřelých a předražených staveb přitom proběhlo za ty roky mnoho. Ať už šlo o podnikatelský inkubátor, neuvěřitelně drahé opravy silnic či krajský parkovací dům s jedním parkovacím místem za milion korun. Hlídací psi jsou na kraji potřeba jak sůl,“ míní Felcman.

Pro Zelené je důležité, aby v zastupitelstvu byli, což je jejich cílem ve volbách. „Jsme schopní hlídat z opozice i z koalice,“ shrnul Felcman.  

V minulých krajských volbách šli Zelení do voleb na kandidátce Pro KRAJinu a získali 4,02 procent hlasů. Do krajského zastupitelstva v roce 2020 se nedostali. Zvítězili Starostové pro Liberecký kraj ziskem 38,57%, druhé místo obsadilo hnutí Ano 2011 se ziskem 17,85% a třetí skončila strana Česká pirátská strana se ziskem 9,86 procent.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky krajské volby, Zelení pro krajinu, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelené povede do krajských voleb Milan Starec, bojovník v kauze Turów  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.