Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má město koupit zámek? A co s ním?

Vedení města rozhodlo o nákupu libereckého zámku. Cenovka? 80 milionů korun. Souhlasí s nákupem jednotlivé zastupitelské kluby? A co by se zámkem poté mělo město udělat? Na to jsme se zeptali v dalším díle Politické koridy.

Otázka tentokrát zněla: Souhlasíte s odkupem libereckého zámku? Jaké by podle vás měl mít využití?

Odpovědi řadíme podle času, jak nám do redakce dorazily.


Milan Šír (SPD)

Možnost koupě zámku za avizovanou cenu se jeví jako velice lákavá. Je tu ale řada otazníků a bez toho, abychom znali všechny relevantní údaje nelze odpovědně rozhodnout.

1. Budou tam kanceláře magistrátu

  • kolik budou stát nutné stavební úpravy, aby objekt odpovídal stávající legislativě ( bezbariérovost, výtahy, dostatek WC)
  • jaké budou náklady na provoz - zejména vytápění
  • jaký štítek má budova v současnosti a jaký by měla podle stávající legislativy mít

2. Pokud bychom zámek koupili za jakou dobu by začal fungovat jako kancelářská budova magistrátu

3. Z jakých prostředků by byl zámek zakoupen a z jakých prostředků by byly financovány potřebné úpravy.

Naše město má potřeby finančních prostředků na řadu činností. Například opravy komunikací. MHD a další. Proto Vám nyní neodpovíme zda koupit nebo nekoupit. Bylo by to od nás lehkovážné rozhodnutí. Chápeme však, že zámek patří k Liberci. Proto bychom uvítali věcnou debatu za účasti občanů.

Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem)

Nákup zámku nám smysl dává. Je to historicky cenná budova v centru města, neměli bychom si tuto příležitost znovu nechat utéct, jako se to stalo před osmi lety, když tuhle koupi navrhovala Změna pro Liberec a zastupitelstvo koupi odmítlo. Pokud by se tehdy nakoupilo, mohli jsme tam přestěhovat úředníky v době rekonstrukce Uranu a nemuseli jsme složitě řešit pronájem od Syneru, dnes tolik skloňovaný v souvislosti s kauzou Petra Židka.

Koupi podporujeme i přesto, že představu o využití dnes nemáme. Bylo by dobré hledat trochu smysluplnější využití, než jak to dopadlo s bývalou budovou galerie, aby provoz nebyl pro město další velkou finanční zátěží. Neměli bychom se proto bránit ani komerčnímu využití části objektu.

Osobně mne ale mrzí, že stejně strategicky radnice neuvažuje při příležitostech k nákupu některých budov a nemovitostí ve čtvrtích, např. nyní těch, které opustila Česká pošta. Dnes nepotřebujeme další "komunitní centrum" v centru města, místa setkávání a kvalitní veřejné prostory chybí v kdysi svébytných částech města, kde díky tomu není moc možností na pořádání kulturních a sousedských akcí, které by tam patřily.

Jan Hruška (Piráti)

Zámek představuje bílé místo na mapě Liberce. Obvykle takové historické budovy patří k dominantám města. V Liberci je to bohužel naopak. Jen okolo zámku jezdíme, nevnímáme ho, nevytváříme si vztah k místu a historii. V současnosti jednou ročně obživne ANIFILMEM a příležitostně se otevře veřejnosti.

Zámek by se mohl přeměnit na velké kulturní centrum. Část by mohla využít Základní umělecká škola, která nemá dostatek prostor pro nové talentované žáky. Tzv. Nový zámek by sloužil pro potřeby ANIFILMu, kde by mohla vzniknout celoroční expozice ve spolupráci s animačními a filmovými studii. Zajímavá je i myšlenka, že by se do budovy přesunuli úředníci magistrátu, kteří teď sídlí v budově S Toweru.

Spolu se zámkem město získá i přilehlý neudržovaný park, který můžeme propojit s ostatními parkovými plochami a Liebiegovým palácem. Vznikla by tak v srdci města krásná zelená zóna. To je další důvod, proč má smysl, aby Liberec zámek koupil.

Jaroslava Kašparová (ANO)

S odkupem zámku souhlasíme, vzhledem k tomu, že cena pro odkup zámku je nyní 80 mil. Kč. Je to mnohem nižší cena, než byla za pana Korytáře. Cena rekonstrukce jde za panem náměstkem Janďourkem,  takže ji zatím přesně neznáme. Podle nás by měl zámek sloužit pro potřebu magistrátu.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

V první řadě mě těší, že jsme ve vedení města našli shodu a především odvahu zámek koupit. Kolegové mi jistě potvrdí, že jsem tento záměr prosazoval dlouhodobě, ovšem správný okamžik přišel až nyní. Mám z toho radost, protože ačkoliv se může někomu zdát, že to není nejdůležitější investice, jsem přesvědčený, že je to naopak. S nákupem totiž nezískáme jen objekt zámku, který sám o sobě potřebuje rozumné využití, ale také ohromný pozemek. Zároveň je třeba myslet na to, že odkupem těchto nemovitostí v sousedství Liebiegova paláce, dokážeme v samotném centru města rozšířit a propojit skutečně velmi hodnotné a důležité území, včetně veřejného prostoru.

Kdysi takhle Liberec koupil městské lázně, aniž by tehdejší vedení města vědělo, co tam jednou bude. Dnes jsme ve stejné situaci, jen o 20 let později, a s mnohem cennější budovou.

Co se týká využití těchto prostor, ale i objektu samotného zámku, existuje hned několik variant a možností. Všechny musíme detailně a především poctivě posoudit a teprve potom se pragmaticky rozhodnout, která dostane zelenou. Nabízí se například velmi zajímavá spolupráce s organizátory Mezinárodního festivalu Anifilm, kteří by rádi v našem městě ukotvili své aktivity nejen v době konání této akce, ale celoročně. Jejich plány považuji za skvělé a velmi atraktivní pro budoucnost Liberce hned z několika důvodů. Ale nerad bych předbíhal a prozrazoval něco, co je zatím „pouze na papíře“. Zároveň si umím představit, že bychom část zámku využili například pro budoucí rozvoj základní umělecké školy, která už nyní doslova trpí tím, že musí ročně odmítat až 500 žadatelů. Takže nás hledání nových a odpovídajících prostor stejně brzy nemine. Obě tyto kulturně-společenské aktivity by se navíc mohly vzájemně skvěle doplňovat. Stejně tak je na stole i úvaha, že část objektu použijeme pro úřad a některé jeho agendy. Ale jak říkám, možností a variant je více a my budeme hledat určitě tu ekonomicky i společensky nejlepší, abychom splnili to, co jsme Liberečanům slibovali. A sice, že se o majetek města budeme starat s péčí řádného hospodáře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má město koupit zámek? A co s ním?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.