Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Hrádek má nového starostu. Stal se jím dosavadní místostarosta Pavel Farský

Starostou Hrádku nad Nisou zastupitelé města zvolili dosavadního místostarostu Pavla Farského (Hrádek potřebuje změny!), hlasovalo pro něj všech 20 přítomných zastupitelů. V čele pohraničního města nahradil dlouholetého starostu a spolustraníka Josefa Horinku, jenž v květnu náhle zemřel. Farský byl posledních 12 let místostarostou.

„Za poslední měsíc jsem si toho zkusil hodně ve funkci dva v jednom a musím říct, že jednoduché to opravdu nebylo. Budu chtít pokračovat v odkazu Josefa Horinky. Na velikost našeho města jsou to opravdu obrovské investice a věřím, že se nám to společnými silami povede," řekl nově zvolený starosta. V osmitisícovém městě se aktuálně pracuje na investicích za stamiliony, v minulých dnech začaly práce na výstavbě vodovodu ve Václavicích za 168 milionů, na místě demolované textilky Bekon začne na podzim stavba polikliniky, městského archivu a domu sportu za více než 400 milionů.

Masivní investice a příprava nových projektů jsou důvodem, proč se vedení města rozšířilo. Prvním místostarostou dnes zvolili zastupitelé Jaroslava Poláčka, vedení rozšířil ještě druhý, neuvolněný místostarosta Jaromír Mottl (oba Hrádek potřebuje změny!), celkově zůstala rada sedmičlenná. Sedmým členem dnes zastupitelstvo zvolilo libereckého hejtmana a někdejšího hrádeckého starostu Martina Půtu. Všichni byli zvoleni všemi hlasy 20 přítomných zastupitelů, čtyři se z jednání omluvili.

Zastupitelstvo v Hrádku nad Nisou má teď jenom 24 členů, i když původně bylo 25členné. S úmrtím Horinky je zastupitelů o jednoho méně, legislativa to ale umožňuje. „Žádný náhradník není," řekl Farský. Uskupení Hrádek potřebuje změny! sestavilo pro poslední volby kandidátku s 25 členy, což odpovídalo počtu míst v zastupitelstvu, nikdo další kandidátku do komunálních voleb ve městě nepodal. Do zastupitelstva se tak na podzim 2022 dostali všichni kandidáti.

Dlouholetý starosta Hrádku nad Nisou Horinka by v prosinci oslavil 56. narozeniny, zemřel náhle 9. května. Do politiky vstoupil v roce 2002, když poprvé kandidoval v Hrádku nad Nisou do městského zastupitelstva za ODS. Uspěl až o čtyři roky později na kandidátce uskupení Hrádek potřebuje změny! v čele s Půtou, a stal se i místostarostou. Do čela města se dostal v roce 2012, kdy nahradil Půtu, který byl zvolen do čela Libereckého kraje. Funkci starosty Horinka už jako člen hnutí Starostové pro Liberecký kraj opakovaně obhájil i v dalších volbách.

Horinka byl také v tomto volebním období členem krajského zastupitelstva, tam ho nahradil starosta Lomnice nad Popelkou na Semilsku Josef Šimek zvolený za Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky ČR, správa, Hrádek nad Nisou, pavel farský, starosta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek má nového starostu. Stal se jím dosavadní místostarosta Pavel Farský  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.