Počasí dnes27 °C, zítra16 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Spor Půty s Libercem. Zastupitelé města považují postup hejtmana kvůli stavbě gymnázia za nezákonný nátlak

Za nezákonný nátlak považují zastupitelé Liberce postup hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro LK) kvůli plánované přístavbě krajského gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Rozšíření gymnázia je podle odboru územního plánování města v rozporu s územním plánem, na což hejtman reagoval dopisem zastupitelům, aby hledali řešení a bylo tak možné stavbu zahájit ještě letos. Za jediný zákonný postup radnice považuje změnu územního plánu, na čemž již pracuje.

„Je třeba zdůraznit, že jakožto zastupitelé Statutárního města Liberec důrazně odmítáme, abyste (hejtmane) vytvářel nezákonný nátlak na nezávislý výkon státní správy tak, jak to svým dopisem otevřeně činíte. Ctíme systém veřejné správy, kdy je oddělen výkon samosprávy od státní správy a je naprosto nepředstavitelné, abychom se v pozici zastupitelů pokoušeli nezávislou práci úředníků v režimu státní správy ovlivnit," píše se v odpovědi hejtmanovi, pro kterou ve čtvrtek hlasovalo 21 zastupitelů. Proti byli zástupci Starostů pro Liberecký kraj.

Tato část původně v odpovědi hejtmanovi nebyla, zastupitelé ji tam přidali na návrh náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) v reakci na to, co Půta zveřejnil na sociálních sítích. „Po velké debatě s řediteli škol jsme dospěli k dohodě, že na Gymnáziu F. X. Šaldy navýšíme kapacitu gymnaziálního vzdělávání v Liberci, kde je největší přetlak zájmu o jednu třídu v ročníku. Do stávající školy se ale další studenti už nevejdou, a tak jsme vyprojektovali nový pavilon, který jsme chtěli začít co nejdřív stavět. Ale liberecký magistrát a odpovědný pan náměstek Lenert (ANO) se nám rozhodli celou věc trochu zkomplikovat," napsal hejtman.

Opoziční zastupitel za LOL Jindřich Felcman dopis hejtmana považuje za zcela nesmyslný krok. „Že vůbec projednáváme, že se hejtman snaží tlačit na nezávislý výkon úředníků. A ještě k tomu vyzval nás. Myslím si, že asi každý, kdo je trochu při smyslech, tak asi trošku kroutí hlavou nad tím, co tím chtěl hejtman dokázat," řekl Felcman.

Liberecký kraj připravuje výstavbu pavilonu za více než 300 milionů korun, který umožní otevřít další třídu v ročníku čtyřletého gymnázia. Na výšku by měl mít 17,2 metru, územní plán ale umožňuje maximálně patnáctimetrovou výšku. Kraj neúspěšně argumentoval tím, že stavba bude v extrémním svahu, což umožňuje její výšku posuzovat individuálně. Město tento argument odmítá. Zdůvodňuje to tím, že stavba je umisťovaná do svahu se sklonem 14,3 procenta, což v Liberci nesplňuje podmínku extrémního svahu. Za takový město považuje sklon 36,4 procenta. Pokud by byl brán v potaz základní argument posudku, že se jedná o extrémní svah, musela by se výška záměrů posuzovat individuálně na skoro jedné třetině zastavěného území Liberce (28,3 procenta), která má stejný nebo vyšší sklon, píše se v odpovědi hejtmanovi.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, půta, hejtman, gymnázium, územní plán, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor Půty s Libercem. Zastupitelé města považují postup hejtmana kvůli stavbě gymnázia za nezákonný nátlak  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.